Region

Ruski ambasador u Srbiji prijeti: Ako Zapad ne odustane od Schmidta, to će dovesti do novih napetosti

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini nema nikakvu ulogu i nikakav značaj za Republiku Srpsku.

Bocan-Harčenko je naveo da je to i zvaničan stav srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji godinama traži zatvaranje te kancelarije, a Ruska Federacija podržava taj zahtjev.

On je podsjetio da je konsenzus osnovno pravilo po kome mora da radi Vijeće za provedbu mira (PIC), a da su to pravilo partneri počeli da krše prije nekoliko godina.

“Valentin Incko govori kao da postoji odluka rukovodećeg odbora, a to je laž jer Ruska Federacija nije dala nikakvu saglasnost”, rekao je Bocan-Harčenko za “Politiku” govoreći o dolasku novog visokog predstavnika u BiH.

Prema njegovim riječima, ako Zapad ne odustane od novog predstavnika, uprkos tome što se Rusija protivi, onda će ova situacija dovesti do dodatne napetosti.

“Ali, ne mogu da kažem da će se desiti nešto vanredno – oni će smatrati da je visoki predstavnik postavljen, Republika Srpska će smatrati da je on nelegitiman i da ne postoji i neće biti nikakve saradnje s njim”, rekao je Bocan-Harčenko.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button