Svijet

Putin pobijesnio, novinarka ga pitala: Vaši politički protivnici su mrtvi ili zatvoreni, čega se toliko bojite?

Novinarka ABC Newsa Rachel Scott u srijedu se suočila s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zbog njegovog pritiska na političke protivnike.

“Spisak vaših političkih protivnika koji su mrtvi, pritvoreni ili u zatvoru dugačak je i sada ste spriječili bilo koga ko podržava (ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog) da se kandiduje za tu funkciju”, rekla je Scott. “Dakle, moje pitanje je, gospodine predsjedniče, čega se toliko bojite?”

Pitanje je postavljeno tokom Putinove samostalne konferencije za novinare nakon sastanka ruskog lidera s predsjednikom Joeom Bidenom.

Putin je na to odgovorio opisavši organizaciju koju je osnovao Navalny kao “ekstremističku” po svojoj prirodi i rekao da je pozvala na “masovni nered” i kršenje zakona.

Putin se potom osvrnuo na proteste Black Lives Matter i rekao da je u SAD-u bilo “nereda” i “razaranja” nakon smrti Georgea Floyda, kojeg također nije imenovao. Putin je dodao da je Rusija osjećala “simpatiju” prema SAD-u i da ne želi da se takve demonstracije dešavaju unutar njenih granica.

Scott je odbila Putinovo izmicanje, otvoreno poručivši ruskom lideru: “Niste odgovorili na moje pitanje, gospodine”.

“Ako su svi vaši politički protivnici mrtvi, u zatvoru, otrovani – ne šalje li to poruku da ne želite poštenu političku borbu?”, nastavila je Scott.

Putin se zatim pozvao na napad na američki Kapitol 6. januara, izjednačavajući uhapšene demonstrante i Putinove političke protivnike zatvorene u Rusiji.

“Što se tiče toga ko koga ubija i koga baca u zatvor, ljudi su u Kongres SAD-a dolazili s političkim zahtjevima. Prijeti im zatvorska kazna do 20, možda i 25 godina”, rekao je Putin.

Putin je dodao da su oni nazvanim domaćim teroristima i da su optuženi za niz drugih zločina.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button