Crna hronika

Dedo Abdulah iz Sarajeva u hladnoj prostoriji često zaspi gladan: Niko neće da dođe da mi promijeni kateter

Starcu, Abdulahu Kariću (92) iz Sarajeva, koji je slijep, neophodna je medicinska pomoć, te ostala sredstva za život, poput hrane, odjeće, lijekova i kućne njege.

Kao što je već poznato kao i većini predstavnika treće životne dobi ni ovom dedi penzija ne može pokriti osnovne životne troškove, prenosi Avaz.

Abdulah zahtijeva na promjeni katetera, koji se nije mijenjao već 12 dana. Zbog svoje bolesti, nije u mogućnosti da se kreće, stoga odlazak u bolnicu nije moguć. Apeluje da medicinski tehničari dođu kod njega u stan i da mu zamijene kateter.

 – Treba mi urolog, kateter mi se mora promijeniti. Imam bolove koje teško podnosim. Niko ne želi da dođe, da mi promijene ovo, to je ukupno dvije minuta posla. Ne mogu više ovako. Imam proširenje vena, ne mogu da se krećem i odlazak u bolnicu nije moguć. Ne mogu sići sa četvrtog sprata, previše je rizično, na noge nisam stao duži niz godina – kazao je Karić za Avaz.

Kako navodi, od svoje penzije, koja je mala, mora izdvojiti pare za privatnog doktora da bi mu neko pomogao. Često zaspi gladan, u hladnoj prostoriji, te hranu i ostale neophodne namirnice teško nabavlja.

Izvor: Avaz

Slični članci

Back to top button