Nogomet

Eriksen operisan: Nažalost, više neće igrati

Christian Eriksen danas je uspješno operisan i narednog petka se očekuje da bude pušten iz bolnice.

Eriksen je kolabirao prošle subote u meču Danske i Finske, ali je brzom intervencijom ljekara i njegovih saigrača spašen njegov život.

On, prema trenutnim navodima, neće moći da igra nogomet, ali moći će da vodi normalan život sa ugrađenim defibrilatorom, koji će mjeriti i kontrolisati otkucaje srca.

S ugrađenim defibrilatorom Eriksen ionako ne bi mogao da igra u italijanskoj Seriji A, ali prema posljednjim informacijama, on svakako neće ništa prepuštati slučaju i neće ponovo na teren.

Lucio Mos, predsjednik italijanskog društva za sportsku kardiologiju, pričao je tokom gostovanja na radiju Punto Nuovo o pravilima koja zabranjuju igračima u Italiji da igraju ako imaju ugrađene defibrilatore.

“Postoje stvari koje mogu izbjeći i najpažljivije provjere, također zato što su istrage periodične, pa se problem ove vrste može pojaviti između jedne i druge provjere. Italijanski su propisi najstroži na svijetu i zato je broj iznenadnih smrtnih slučajeva tokom tjelesne aktivnosti mnogo manji nego u drugim zemljama. Protokoli su vrlo strogi, pa se čini nemogućim da ćemo Eriksena ponovno vidjeti u Seriji A”, rekao je Mos.

Nekadašnji veznjak Tottenhama s Interom je osvojio Scudetto prije nego je krenuo na Evropsko prvenstvo.

Nijemac koji je spašavao Eriksena otkrio njegove prve riječi na terenu nakon što je otvorio oči

Njemački ljekar Jens Kleinefeld govori o dirljivom trenutku kada je Christian Eriksen ponovno otvorio oči i progovorio nakon potresnog i zamalo tragičnog trenutka tokom utakmice Danska – Finska.

Kad je Christian Eriksen pao sa srčanim zastojem na premijeri Evropskog prvenstva protiv Finske u subotu, medicinsko osoblje na stadionu djelovalo je ekspresno. Uz to, Eriksenu su uveliko pomogli Simon Kjaer i ostali saigrači iz reprezentacije.

Kleinefeld je među prvima prišao Eriksenu u akciji spašavanja i sada je ispričao kako je to izgledalo.

“Otprilike 30 sekundi kasnije otvorio je oči i mogao sam razgovarati direktno s njim. Bio je to dirljiv trenutak. U takvim hitnim ljekarskim intervencijama u svakodnevnom životu šansa za uspjeh je daleko manja”, priznaje Kleinfeld.

“Kada je Eriksen otvorio oči, kazao je: ‘Damn, imam samo 29 godina’. Znao sam odmah da Eriksenovo srce nije oštećeno”, prepričao je njemački ljekar.

Danska će u četvrtak navečer igrati bez Christiana Eriksena još jednu utakmicu Evropskog prvenstva protiv Belgije.

Izvor: Sporsport.ba

Slični članci

Back to top button