BiH

Najnovija prognoza Nedima Sladića: Oprez, očekuju nas tropske noći!

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić je na svom Facebook profilu dao najnoviju prognozu te nas pozvao na oprez.

Njegov post prenosimo u cijelosti:

“Prvi toplotni val ovog ljeta je započeo, i odmah u samom njegovom startu idemo i do 40 °C u dijelovima Hercegovine i u Posavini.

Bit će prilično dugotrajan, dosta izražen, a što potvrđuje i narandžasti meteoalarm izdat od entitetskih hidrometeoroloških zavoda koji može nepovoljno utjecati po zdravlje stanovništva!

Zdravstveni radnici nas već upozoravaju – smanjimo fizičke aktivnosti u najtoplijem dijelu dana i unosimo što više tečnosti kako bismo ostali hidrirani te laganiju kuhanu hranu.

UV index u uslovima vedrine je vrlo visok (i do 10), pa najosjetljiviji mogu dobiti opekotine za manje od 15 minuta. Ne zaboravimo da se nalazimo pred solsticij, pa je i ugaona visina sunca najveća ovih dana, a noći najkraće. Brojni temperaturni rekordi za juni mjesec su ugroženi, naročito od sredine sedmice (23/24.06) kada se očekuju i najviše temperature.

Rizik od požara je za sada nizak, ali narednih dana se i on povećava, naročito u Hercegovini. Nakon dinamičnog vikenda, bit će ovo još dinamičnija sedmica puna vrućine i tropskih noći, a nadati se i bez onih hercegovačko-vatrenih iznenađenja, a u ponedjeljak rijetko u centralnim i istočnim područjima zbog malo više vlage prisutne na visini moguć je poneki lokalni pljusak, pa će tada biti i sparno”, napisao je Sladić na svom Facebook profilu.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Slični članci

Back to top button