BiH

Mile Aljetić iz RS-a – “Borac” za prava studenata, predsjednik udruženja i političar u službi ruske propagande

Rusija je aktivna u svjetskoj propagandnoj kampanji koju širi uglavnom među govornicima ruskog jezika na Baltiku, u Ukrajini i drugim obližnjim državama na različite načine, ali posebno na području Zapadnog Balkana kroz tradicionalne i društvene medije. Njihovi ciljevi su jednostavni: izazvati dublje podjele u državama, rasplamsati sukobe u regionu, te okrenuti građane protiv integracije u NATO savez i Evropsku uniju.

Ruske dezinformacije i propaganda skup su službenih, posredničkih i drugih komunikacijskih kanala i platformi koje Rusija koristi za stvaranje i pojačavanje lažnih narativa. Taj skup se sastoji od pet glavnih elemenata: službene vladine komunikacije, globalnih poruka koje finansira država, proxy izvora, društvenih mreža i dezinformacije koje se šalju putem interneta. Kremlj masovno ulaže u svoje propagandne kanale, obavještajne službe i druge pojedince koji imaju zadatak provedbe zlonamjernih cyber aktivnosti u regijama u kojima su raspoređeni kako bi ispunili već navedene ruske ciljeve.

Upravo ruska taktika iskorištavanja „glasova opunomoćenika“ koji šire prokremaljske dezinformacije i propagandu sve je više raširena i na području Zapadnog Balkana, a jedan od njih je i Mile Aljetić.

„Borac“ za prava studenata

Aljetić na području Bosne i Hercegovine obavlja više različitih funkcija: od „borca“ za prava studenata, preko predsjednika udruženja, do aktivnog političara. Naime, on je još 2016. godine bio na poziciji predsjednika Saveza studenata banjalučkog Pravnog fakulteta, te se može reći da su to možda i prvi počeci njegovog javnog pojavljivanja, ali i zagovoravanja ruskog interesa.

Tada je bio jedan od organizatora okupljanja studenata prava sa oba javna univerziteta iz Srpske i studenata Pravnog fakulteta iz Prištine sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici. Okupljanje pod sloganom „Upoznaj Srpsku, upoznaj svoje” imalo je za cilj da upozna studente sa „stvaranjem Republike Srpske i njenim prvim institucijama i istorijskim i pravnim činjenicama koje ne smiju biti zaboravljene, niti osporene“.

Iste godine je pokrenuo peticije za smjenu ministra prosvjete i kulture RS Dane Maleševića i rektora Univerziteta u Banjaluci Milana Mataruge. Tvrdio je da ima podršku kolega i drugih studentskih organizacija, te je najavio i masovne proteste pred institucijama RS. Ipak, treba napomenuti da je Malešević kadar DNS koji u tom periodu nije imao saradnju sa Rusijom na nivou koji se očekivao od njega, dok je Mataruga pod zastavom SNSD došao na poziciju rektora, ali ubrzo je postalo jasno da se ne uklapa u planove Milorada Dodika. Nakon što je grupa studenata zauzela rektorat, dao je neopozivu ostavku.

„Dao sam sve od sebe, moja savjest je čista jer sam pokušao. Ostaje gorčina da sam sa saradnicima probao uraditi reforme i da u tome nismo uspjeli“, kazao je tada Mataruga.

Mnogi su govorili o lobističkim, rodbinskim i stranačkim grupama među studentima i profesorima koje se, zarad vlastitih interesa, bore za uticaj.

„Ja mislim da su to grupe koje su sa strane ubačene da predstavljaju nečije interese što se teško može pohvatati čije, da bi se pribavio alibi da sutra budu nekakve vođe u nekim partijama i nekim pokretima, nevladinim organizacijama tako da sa istinskim studentiskim duhom to nema nikakve veze“, istakao je prof. dr Ivan Šijaković sa Fakulteta političkih nauka Banjaluka.

Jasno je da je već tada Aljetić bio uvučen u tamne političke krugove kojima je glavni zadatak širenje ruskih interesa.

Predsjednik brojnih organizacija

Njegovo djelovanje se nastavilo i nakon studentskih organizacija, te je uticaj Rusije širio preko raznih udruženja u kojima je bio član ili čak predsjednik. Jedno od glavnih jeste Udruženje “Glas Republike” koje okuplja radnike, te nekadašnje i sadašnje studente Univerziteta u Banjaluci a koje je na pravi način pokazalo Aljetićeve ruske namjere.

Prvu javnu saradnju tadašnji ruski ambasador u BiH Petar Ivancov i Aljetić su imali 2018. godine kada je organizovan Marš „Besmrtnog puka“ 9. maja u Republici Srpskoj. To je bila šetnja gradskim ulicama tokom koje su učesnici nosili fotografije svojih predaka, boraca Narodnooslobodilačkog rata. Organizator je bio upravo Aljetić koji je tada obnašao dužnost koordinatora Međunarodnog saveza „Nasljednici pobjede“. Najavio je da će u maršu učestvovati i predstavnici institucija Republike Srpske, kao i ambasador Rusije u BiH Ivancov.

Ivancov i Aljetić na predavanju na Fakuletu u Banjaluci (Izvor: Agencije)

Druga javna saradnja bila je 2019. godine kada je Aljetić ispred Udruženja „Glas Republike“ ugostio Ivancova koji je na Fakultetu političkih nauka održao predavanje na temu “Rusija u savremenim međunarodnim odnosima”. Aljetić je tada rekao da to predavanje predstavlja njihovu prvu aktivnost i da su smatrali „vrlo korisnim da svoje aktivnosti počnu sa predstavnikom Ruske Federacije koja je jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i zemlja koja ima važnu ulogu u međunarodnim odnosima“. On je dodao da Moskva učestvuje u „pronalasku političkih i diplomatskih rješenja u sukobima i krizama koji izbijaju širom svijeta“.

Ivancov je podcrtao kako Rusi imaju posebne veze sa Srbima i to: kulturne, historijske, duhovne i sličnosti jezika.

Tada je novoizabrani rektor, po mjeri SNSD-a, Aljetića i Rusije, prof. dr. Radoslav Gajanin, rekao da je potpisan Memorandum o saradnji s 12 univerziteta u Ruskoj Federaciji. Također, tokom sastanka spomenuto je da su Univerzitet u Banjoj Luci i Ruski državni univerzitet za naftu i plin Gubkin iz Moskve u završnom procesu priprema za potpisivanje Memoranduma o suradnji. Pored toga, Ivancov je predstavio mogućnost da „Ruska humanitarna misija“ sponzoriše predavača koji će prisustvovati studijskom programu ruskog jezika i književnosti Filološkog fakulteta, te je izražena potreba da se još više promoviše ruska kultura i književnost širom RS-a, a putem zvaničnih javnih obrazovnih institucija.

Proruski političar

Pored „vannastavnih“ aktivnosti, Aljetić je mnogo aktivan i u političkom svijetu. On je član stranke Ujedinjena Srpska. U prošlosti je obavljao funkciju predsjednika Aktiva mladih Ujedinjene Srpske, a danas je potpredsjednik stranke. Bio je i kandidat ove stranke na lokalnim izborima prošle godine za Skupštinu Banjaluke.

I tu uglavnom promiče ruske interese. Tako je 2018. godine, u ime Aktiva mladih Ujedinjene Srpske, organizovao predavanje “Rusija kao garant stabilnosti u svijetu” koje je održao zamjenik ruskog ambasadora u BiH Petar Frolov u Banskom dvoru u Banjaluci. Tada je poručeno da je Rusija faktor stabilnosti i mira, kako na Balkanu tako i u svijetu.

Aljetić i Frolov (Izvor: Agencije)

„Rusija, na neki način, tako utiče i na situaciju na Balkanu, na Bliskom istoku i svugdje gdje ima svoje interese – rekao je Frolov uoči predavanja, dok je Aljetić poručio da politička, ekonomska i kulturna saradnja Rusije i Srpske stalno jača. „Predavanje je održano kako bi se građani Srpske i Banjaluke upoznali sa političkim, privrednim i kulturnim uticajem Rusije na ovim prostorima i u svijetu“, dodao je Aljetić.

U tekstu na jednom banjalučkom portalu, Aljetić je 2019. godine predstavljen kao jedan od mladih političkih lidera, a on je i tu priliku iskoristio da kroz intervju istakne značaj Rusije, a ospori Evropsku uniju. Između ostalog je rekao:

„Kada je u pitanju Republika Srpska, ona jeste usmjerena prema evropskim integracijama, ali one ne smiju biti nešto što će Republiku Srpsku, ali i BiH odvojiti od Rusije zbog istorijskih i vjekovnih veza i svakako evropske integracije ne smiju nikako da u sebi podrazumjevaju iskorak od Rusije sa kojom imamo i privrednu, kulturnu, humanitanu i političku saradnju na izuzetno visokom nivou.“

I ove godine, Aljetić je učestvovao u organizaciji još jednog ruskog događaja.

Naime, sa svojim udruženjem je bio jedan od organizatora izložbe fotografija i dokumenata “Žene heroine Velikog otadžbinskog rata /1941-1945/ – Rat nema žensko lice”, koju je u Banjaluci otvorio novi ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, a koja predstavlja svjedočanstvo o značaju i doprinosu žena pobjedi u Drugom svjetskom ratu.

Izložba (Izvor: RTRS)

Aljetić također na svojoj zvaničnoj web stranici objavljuje proruske tekstove koji u najboljem svjetlu prikazuju ruski uticaj, dok pokušava osporiti značaj i aktivnosti Zapada na području Balkana. Većinu svojih objava prenosi i na Facebook stranicu pod nazivom „Srbi i Rusi Braca-Срби и Руси Браћа“ koja mu služi samo kao još jedan kanal širenja ruskih ciljeva. Pored toga, Aljetić ne propušta prilike da se dodatno dodvori svojim ruskim mentorima. Tako je ove godine uz zdravicu pukovniku Sergeju Iljnickom, Vojnom i vazduhoplovnom atašeu Ambasade Ruske Federacije u BiH, čestitao Dan Rusije dragim prijateljima, uz želju sveukupnog napretka i blagostanja Ruskom narodu.

Aljetić i Iljnicki (Izvor: Facebook)

Jasno je da su mnogi proruski aktivisti koji zagovaraju prokremaljske stavove iz Rusije aktivni i na području Bosne i Hercegovine, te da šire rusku propagandu na različite načine. Oni imaju veliku podršku Rusije što pokazuje upravo primjer Aljetića koji se sa ruskim zvaničnicima često sastaje. Ovakav način vođenja inostrane politike daje dodatno nepovjerenje u dobre namjere Rusije koja, čini se, našu zemlju posmatra samo kao strateški geopolitički interes i ništa više.

Slični članci

Back to top button