Svijet

Zbog Rusije spreman na sve? Kako Kusturica promoviše ruske ideje u regionu

Kroz historiju je Rusija koristila brojne alate koji se odnose na kulturu, tradiciju i vjeru, kako bi ostvarila planirane uticaje u geopolitički važnim zemljama, a posebno je to vidljivo na primjeru srpskog naroda. U tom slučaju, ruski alati naglašavaju historijske i kulturne veze između Rusa i Srba, prvenstveno promovišući zajednički etnički slavenski i pravoslavni vjerski identitet (kroz Srpsku pravloslavnu crkvu), a istovremeno jačajući ideju da je Rusija njihov jedini istinski saveznik i da Srbi ne bi željeli da se zemlje regije (Srbija, BiH, Crna Gora i Sjeverna Makedonija) pridruže NATO i EU institucijama.

Brojna udruženja i organizacije su osnovane upravo s ciljem dodatnog širenja ruskog uticaja i propagande. Neke od njih su: Udruženje „srpsko-ruski most“ u Banja Luci i Istočnom Sarajevu, Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva „Bratstvo“ u Banja Luci i Istočnom Sarajevu, Srpski pokret „Vladimir Putin” u Istočnom Sarajevu, Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva „Zavet“ iz Bijeljine, Ruski centar Fondacije „Ruski mir“ iz Banjaluke, Ruski kulturni centar u Banja Luci, Centar ruskog jezika i kulture „Vozroždenije“, Udruženje “Istočna alternativa” iz Republike Srpske (čiji je predsjednik Vojin Pavlović u julu 2020. godine u Srebrenici i Bratuncu izlijepio plakate kojima se poziva na proslavu 11. jula kao Dana oslobođenja Srebrenice). Njima treba ubrojati i brojna udruženja iz Srbije koja imaju aktivnosti i na području Republike Srpske, a to su: “Društvo rusko-srpskog prijateljstva Moskva“, „Društvo srpsko-ruskog prijateljstva Beograd“, „Društvo bjelorusko-srpskog prijateljstva Minsk“, „Akademija slavistike Moskva“, STP „Riznica“, Obrazovno-rodoljubiva organizacija „Stяg“ Moskva, „Ruska humanitarna misija”, te brojne druge.

Ipak, među svima njima se izdvaja jedno ime koje već dugi niz godina vjerno i aktivno brani i širi ruski uticaj u regionu. Radi se o Emiru Kusturici.

Uloga Kusturice u širenju ruskog narativa

Poznati bosanskohercegovački režiser Emir Kusturica ne krije da je jedan od najpoznatijih propagatora Rusije i politike Vladimira Putina na ovim prostorima. On je svojevremeno bio akter ideje o formiranju apsolutno proruske stranke, ali do toga nikad nije došlo, vjerovatno jer nije bilo očekivane finansijske podrške.

Veza Kusturice i Putina seže daleko u prošlost. Još 2014. godine se bh. režiser predstavio kao njegov vjerni advokat. Naime, tada je branio Putina zbog napada na Ukrajinu, pa je između ostalog rekao „ako je Putin Hitler, onda je majmun postao od čovjeka“. Podsjećamo, bivša američka državna sekretarica Hillary Clinton Putina je usporedila s nacističkim vođom Adolfom Hitlerom, a Kusturica se „bacio“ na posao pisanja, pa je u svom autorskom tekstu koji je objavila beogradska Politika istakao značaj Putina.

„Nema veze što su oni koje optužuješ izgubili 20 miliona ljudi boreći se protiv Hitlera. Nakon toga ti nazoveš baštinika te tradicije Hitlerom, a stvarnog fašistu amnestiraš od krivnje. Istina nije cool, ali što ćemo. Ako pristanemo na to, kako ćemo reagovati ako se uskoro pojavi teza da je recimo majmun nastao od čovjeka. Kako sada stvari stoje, nije nemoguće da se i to dogodi”, pisao je Kusturica tada.

Rakete u dvorištu

Godinu dana kasnije, Kusturica se našao među probranim zvanicama na proslavi 10. godišnjice globalne TV mreže „Russia Today“, a sa suprugom Majom sjedio je za istim stolom sa predsjednikom Rusije. Kazao je tada da je Vladimiru Putinu predložio formiranje vojnih baza u Srbiji i za jednu od njih ponudio svoj Mećavnik na Mokroj Gori.

„Razgovarali smo o medijskom uticaju na prilike u svijetu, ekonomskim sankcijama, pogubnosti zapadne politike, našim zajedničkim prijateljima Nikiti Mihalkovu i bivšem urugvajskom predsjedniku Hoseu Muhiki, komplikovanoj situaciji u svijetu i borbi sa džihadom, u kojoj je Putin spreman da istraje. Rekao mi je da planira da Rusija postane najveći proizvođač organske hrane, što kod mene izaziva veliko poštovanje, istakao je Kusturica.

Izvor: Agencije

Međutim, njegov prijedlog nije naišao na oduševljenje u regionu. Naime, Aleksandar Radić, vojni analitičar, kazao je da je Kusturica medijska ličnost, a da je njegova ponuda dio njegovog scenskog nastupa i svakako ne može da se analizira s nekom ozbiljnošću.

„Previše su to ozbiljne teme da bi se se o njima tako razgovaralo. Da se razumijemo, Srbija jeste ruinirana, godinama unazad ima loše vođe, ali nije baš u toliko lošem položaju da pojedinci odlučuju o tome gdje će biti rakete“, pojasnio je svojevremeno Radić.

Pričalo se tada da se na području Balkana planira emitovati kanal „Russia Today“. Propagandna televizija glavno sjedište je trebala imati u Beogradu, s dopisništvima u Banjoj Luci i Podgorici, a očigledan cilj bio je širenje ruskog uticaja u regiji. Kao glavno ime za direktora spominjao se upravo Kusturica, ali do toga nije došlo. Ipak, režiser je uvijek nalazio načine da širi ruski uticaj.

„Ruski filmovi“

Stalno je isticao da želi snimiti ruski film, a kritikovao je ruske režisere jer sve rade po uzoru na Zapad. Prema njegovim riječima, režiseri ne bi trebali biti pod uticajem Hollywooda, te je istakao da je u Rusiji književno naslijeđe preveliko da bi se moglo vjerovati da su „teme i sadržaj iscrpljeni i da je neophodno oponašati zapadne uzore“.

„Imao sam ideju da snimim film o Dostojevskom, imam milion ideja – to je moj najveći problem. Moram snimiti ruski film. Volim Rusiju, jer osjećam da mi ta krv teče u venama ”, rekao je Kusturica.

On je otišao toliko daleko da je 2016. godine optužio Kanski festival da su odbili njegov film upravo zbog njegove podrške ruskom predsjedniku Putinu, iako je i sam znao da je u pitanju njegova greška, a na politička odluka. Naime, Kusturica je istakao da se u posljednje vrijeme politika sve češće miješa u način na koji funkcioniše kanski filmski festival, te je kazao da sumnja da je neko naredio da njegov film „Na mliječnom putu“ ne bude prihvaćen.

Kusturica je ipak priznao da je svoj film prijavio sa danom zakašnjenja, ali je i dalje tvrdio da ne vjeruje da je njegova zakašnjelost nadahnula odluku šefova Kanesa.

Iz Rusije, s ljubavlju

Za svoje „vatreno“ zalaganje, Kusturica je nagrađen 2016. godine i to ruskim ordenom “Prijateljstva” – ukazom koji je potpisao predsjednik Putin. Kusturica je nagradu dobio „za značajan doprinos u jačanju prijateljstva i saradnje među narodima te očuvanju i popularizaciji ruskog jezika i kulture“, navodi se u dekretu objavljenom na veb stranici ruske vlade.

Izvor: Sputnik

Godinu dana kasnije Kusturica je dizajnirao novi ručni sat marke Raketa za ruskog urara u čast stote godišnjice ruske Avant-garde. Naglasio je da to za njega ima i sentimentalnu vrijednost. Naime, kako je kazao, njegova kći još uvijek posjeduje sat Raketa koji je pripadao njenom djedu. Sat je bio jedino što je spašeno nakon rata u Sarajevu devedesetih, što ga je učinilo neprocjenjivim za porodicu, tvrdio je Kusturica čime je nesvjesno otkrio da su njegove veze s Rusijom dugogodišnje, pa čak i duže nego što mnogi pretpostavljaju.

Kusturica je također 2018. godine učestvovao na Art-Football festivalu povodom Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji. Iste godine, sa svojim bendom nastupio je na anketiranom Krimu gdje je nastupio i godinu dana ranije. Uoči tog koncerta, izjavio je da je ujedinjenje Krima i Rusije “prirodni, organski proces” i pozvao građane Krima da poluotok razvijaju kao “dio velike Rusije” što je izazvalo oštre reakcije u Ukrajini.

Tokom posjete ruskog predsjednika Srbiji 2019. godine, Putin se sastao i sa Kusturicom sa kojim je nakratko razgovarao, a iste godine je Putin javno čestitao rođendan Kusturici i poželio mu uspjeh i zdravlje. Putin je također izrazio poštovanje prema javnoj aktivnosti režisera, ističući njegovu ulogu u „popularizaciji ruske kulture, njegovanju humanitarne saradnje i promociji istine o historiji“.

Također, Kusturica je zajedno sa Dodikom bio počasni gost ministra odbrane Ruske Federacije, Sergeja Šojgua na Paradi pobjede povodom 75 godina pobjede nad fašizmom, koja je održana u junu 2020. godine na Crvenom trgu u Moskvi.

Uloga u promovisanju ruske vakcine

Prošle godine Kusturica je posjetio Glavni hram oružanih snaga Rusije, podignut u čast 75. godišnjice pobjede u Velikom otadžbinskom ratu i jedinstveni muzejski kompleks “Put sjećanja”.

„Ne mogu da vjerujem da je ovaj kompleks izgrađen za jednu i po godinu. Izgled Glavne crkve oružanih snaga Rusije simbioza je pravoslavnog osjećaja i granica vaše domovine. Bez ovog osjećaja i bez ove filozofije Rusija ne bi bila zemlja koja se graniči s Bogom. Glavni hram oružanih snaga Rusije su snaga, talenat i vjera“, rekao je Kusturica tada.

Također, nakon pojave pandemije koronavirusa u cijelom svijetu, Kusturica je odlučio da se vakciniše, ruskom vakcinom naravno.

“Beogradska elita, koja ima bliske veze sa Zapadom, vjeruje u Pfizer i Modernu, ali mislim da 80% Srba vjeruje Rusima i vjeruje u efikasnost Sputnjika V. Smatraju da je to najbolja vakcina i nadaju se da će Srbija imaju više cjepiva. Ovo cjepivo je za nas najvažnije “, istakao je Kusturica.

Izvor: Novosti

Već tada je bilo jasno da je Kusturica radio i na promociji ruske vakcine u Srbiji i Republici Srpskoj, a sve kako bi skupio jeftine političke bodove i još se više umilio Putinu. On je sve ono što Rusi žele kada govorimo o kulturnom i medijskom uticaju. Koristi svoj imidž kako bi uvjerio ljude da je Rusija jedini pravi prijatelj, a to najbolje oslikava njegova izjava od prošle godine, kada je rekao:

„Mi smo bratski narodi, mi smo braća i sestre. To je veoma jednostavno, tu se nema šta pričati. Naši jezici i naša vjera su identični. Naše ideje su lako povezive. Sudbine naših naroda i u prošlom vijeku i sada su veoma slične. Srbi su 90-ih doživjeli ono što se spremalo Rusima. Srećom, na vlast je došao Vladimir Putin koji je promijenio vašu sudbinu.“

Postalo je očigledno na koji način Kusturica, kao i brojne druge poznate ličnosti, pokušava ispuniti glavne ciljeve Moskve, a to je udaljiti Balkan od NATO saveza i Evropske unije. Koliko će biti uspješan u tome, a na štetu vlastitog naroda, pokazat će vrijeme. Građani posljedice već osjećaju, te i sami postaju svjesni da od Rusije imaju samo obećanja, a od Evrope konkretne investicije i projekte.

Slični članci

Back to top button