BiH

Komšić: Draško Stanivuković je veliko političko razočarenje, od veličanja Draže do odnosa prema Kapiji

SNSD-u i HDZ-u se ljulja moć ako se Izborni zakon izmijeni i glasanje i brojanje budu pravični i pravedni, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić u intervjuu za O kanal i Oslobođenje.

– Oni, očigledno, osjećaju jednu vrstu panike. Imaju elemente u rukama kojima mogu dovesti u pitanje cijeli izborni proces, dovoljno je da iduće godine ne usvoje budžet na vrijeme i oni su doveli u opasnost cijeli izborni proces. To bi bila krupna i pogrešna politička odluka, a ako krenu tim pravcem, očekujemo reakciju od međunarodne zajednice, istakao je.

Dok SNSD odbija povezanost s Alijansom, resorni državni ministar nas uvjerava u to da smo na posljednjoj stepenici za članstvo u NATO-u. U jednom od posljednjih intervjua za O kanal i Oslobođenje, Komšić je izrazio bojazan da bi mogao biti zaustavljen NATO-put BiH. 

– Zaista smo na posljednjoj stepenici prije punopravnog članstva u NATO-u i u svemu su aktivno učestvovali kadrovi SNSD-a. Svi su dali saglasnost. Zajedničke oružane snage, Zakon o odbrani, odluke o aktiviranju raznih pristupnih faza doneseni su uz saglasnost SNSD-a i drugih stranaka iz RS-a. Posljednja odluka je slanje programa reformi kojim se aktivira punopravno članstvo u akcionom planu za NATO. O čemu onda pričamo? Zašto ljudi troše vrijeme na nešto što znaju da ne mogu zaustaviti i u kojem učestvuju svjesno? Bit ćemo članica NATO-a, to je sigurno, poručuje Komšić.

Sve glasnije su i opstrukcije oko novog visokog predstavnika.

Komšić kaže, izbor novog visokog predstavnika je stvar na koju članovi Predsjedništva ne mogu uticati.

– Ko pita Dodika, pa i mene i bilo koga ko će biti novi visoki predstavnik? Ko nas pita uopće, to je institucija koja je formirana zaključenjem Dejtonskog sporazuma. To su stvari na koje mi ne možemo da utječemo. Među zemljama koje su stale iza Dejtonskog sporazuma nisu Srbija i Hrvatska, to su velike sile, podsjeća.

Sedmicu iza nas obilježili su susreti gradonačelnika Banje Luke i Sarajeva Draška Stanivukovića i Benjamine Karić. Komšić ističe kako Sarajevo i Banja Luka kao gradovi nemaju problema jedni s drugima, a politike su imale. Dodaje, ima šta zamjeriti i Drašku Stanivukoviću.

– Reći ću da je on veliko političko razočaranje, zbog bježanja od toga da kaže kako stvari zaista stoje. Od veličanja Draže Mihailovića, do odnosa prema tuzlanskoj Kapiji. Ne možemo prelaziti preko toga i govoriti “šta me briga”. Ako praviš predstavu od svega, onda budi hrabar i idi do kraja. Ne možeš govoriti “šta je bilo iza nas, bilo je”, nije tačno. Sve što radi je folklor, predstava. Mogao je naći način da oda počast ubijenoj mladosti na Kapiji, to je ljudski, nije politički cilj. To mislim, ali ne mora biti mjera, jer čovjek je pobijedio na izborima i predstavlja se kao alternativa Dodiku. Svaka promjena ne mora biti nabolje, pamtite to. U gradonačelnici Karić vidim jedno novo lice politike i zaista ima mojih simpatija, kazao je Komšić.

Pogledajte cijeli intervju, a moći ćete ga pročitati i u sutrašnjem izdanju dnevnog lista Oslobođenje.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Slični članci

Back to top button