Svijet

Još jedan šokantan slučaj trovanja: Ruski nagrađivani pisac i kritičar Kremlja Dmitrij Bykov bio meta agenata koji su otrovali Navaljnog

Nezavisne istraživačke grupe Bellingcat i The Insider objavile su detaljnu istragu koja je pokazala kako je ruski književnik i pjesnik Dmitrij Bykov, te veliki kritičar ruske vlade, prije dvije godine pretrpio napad trovanja od strane istih agenata za koje se sumnja da su bili uključeni u trovanje opozicijskih ličnosti Alekseja Navaljnog i Vladimira Kara-Murze.

Bykov je svjetski poznati ruski pisac i novinar. Napisao je nagrađivane biografije i bio je dio tima koji je stvorio “Grašnin i pjesma”, hit seriju na mreži i na televiziji koja nudi zapanjujuću političku satiru. Već čitavo desetljeće je vodeći glas u opoziciji protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina. Bykov je otvoreni kritičar ruske vlade i dva puta je odbijao lične pozive na sastanak s Putinom u sklopu redovnih predsjednikovih susreta s predstavnicima ruske kulturne elite.

Raniji život

1984. godine Bykov je upisao prestižni fakultet novinarstva na Moskovskom državnom univerzitetu. Dok je pohađao fakultet, Bykov je počeo pisati za sovjetsku sedmičnu publikaciju Sugovornik. Danas je kreativni direktor i glavni urednik ovih novina.

2005. godine Bykov je objavio priču Kako je Putin postao američkim predsjednikom: Nove ruske priče. U ovoj zbirci političkih basni Bykov okuplja glavne moderne ličnosti postsovjetske Rusije, poput Borisa Jeljcina i Vladimira Gusinskog, u žanru satire. Zbirka prikazuje Rusiju kao kraljevstvo bez reda, s gladnim, bosim građanima koji na kraju organizuju veliku pobunu koja dovodi do toga da novi vladari preuzimaju kontrolu. Ovo novo vodstvo otvara Rusiju prema ostatku svijeta i ponovno je „vodi u zagrljaj“ svog bivšeg neprijatelja, Sjedinjenih Američkih država. Kritičare je zanimao Bykovov duhoviti smisao za humor kojim je prikazao ponekad tužne posljedice raspada SSSR-a. Neki su kritičari, međutim, ustanovili da roman nije jedinstven u žanru političke satire. Unatoč mješovitom prihvaćanju, prodao je blizu 100.000 primjeraka samo u Rusiji.

U 2011. godini, Bykov je napravio YouTube emisiju u kojoj je popularni ruski glumac Mihail Efremov izveo Bykovićeve satirične poetske stihove. Nakon što su YouTube isječci postali popularni, emisiju je preuzeo televizijski kanal Rain i nazvao je „Građanin i pjesma“. Televizijska emisija slijedila je isti format kao i YouTube emisija: Efremov je čitao pjesme Bykova koji su nudili oštre komentare, a često i kritike, ruske političke i socijalne situacije.

Političko djelovanje

U augustu 2011. godine, Bykov je s raznim novinarima i političarima pokrenuo pokret Nahk-nahk: Glasaj protiv svih. Skupina je pozvala na bojkot izbora u decembru 2011. godine nazivajući ih “nelegitimnim” zbog gušenja opozicije i nedostatka političke slobode u Rusiji.

Tokom tih izbora, mladi Rusi srednje klase koristili su svoje mobitele za dokumentovanje i distribuciju kršenja izbora u stvarnom vremenu.

To je rezultovalo najvećim protestnim pokretom u Rusiji od 1991. godine. Na skupu na moskovskom trgu, Bykov je pozvao grupu od 30 do 50 hiljada demonstranata, različitih političkih stavova, da se ujedine u mirnoj borbi za političke promjene, koje je nazvao “neizbježnim”.

Bykov na protestima (Izvor: museumstudiesabroad.org)

Godinu dana kasnije, Bykov je zajedno s drugim medijskim i kulturnim ličnostima osnovao Ligu birača, koja je zamišljena kao nastavak protestnog pokreta. Cilj Lige definisan je kao “osiguravanje transparentnosti izbora.” On je sanjao da će iz Lige biti rođena nova politička stranka koja zastupa interese srednje klase. Ostali osnivači lige, međutim, nisu dijelili isti interes da se izravno bave politikom.

Iste godine Bykov je izabran za jednog od 45 članova Koordinacijskog vijeća ruske opozicije. Oni su planirali iskoristiti ove izbore za formiranje legitimnog tijela za pregovore s vlastima, u nadi da će razviti program za njihove daljnje akcije, ali do toga nikad nije došlo.

Pokušaj ubistva

13. aprila 2019. godine, putujući sa suprugom Ekaterinom Kevkhishvili, Bykov je stigao u Novosibirsk u Sibiru na prvi segment trodijelne turneje predavanja. Međutim, nije znao da su dvojica službenika ruske Federalne službe sigurnosti (FSB) stigla samo nekoliko sati prije nego njega.

Naime, upravo tokom te turneje, Bykov se iznenada razbolio. Mučninu je počeo osjećati u aerodromu Jekaterinburg uoči leta za Ufu ujutro 16. aprila, izvijestio je The Insider. Kada je avion poletio, počeo je povraćati, teško disati i obilno se znojiti, da bi na kraju legao na pod zbog bolova.

„Sam Bykov tvrdio je da su njegovi simptomi vrlo slični onima koje je opisao Navalni“, napisao je The Insider.

Po slijetanju, Bykov je odvezen kolima Hitne pomoći u lokalnu bolnicu, gdje je nekoliko dana bio smješten u medicinski izazvanu komu i gdje su se njegove kolege borile s vlastima da omoguće da ga medicinskim helikopterom prevezu u Moskvu. Pisac se na kraju osvijestio u moskovskoj klinici i otpušten je 26. aprila. Otpusnica iz bolnice povezivala je njegovu iznenadnu bolest s neidentifikovanim bakterijskim trovanjem hranom. Međutim, stvari nisu bile baš tako jednostavne.

FSB agenti uključeni u trovanje

Glavni urednik časopisa The Insider Roman Dobrokhotov rekao je da su njegova grupa i Bellingcat otkrili da su FSB agenti pratili Bykova na putovanjima po Rusiji više od godinu dana prije neuspjelog pokušaja atentata trovanja.

Prema Dobrohotovu, otrov je najvjerojatnije stavljen na odjeću pisca dok je sa suprugom boravio u hotelu Domina u Novosibirsku. Upravo taj hotel bio je mjesto u kojem su Navalni i njegovi saradnici prvobitno planirali odsjesti tokom turneje po Sibiru u augustu 2020. godine prije nego što je njegova asistentica Maria Pevchikh posumnjala da su tamo praćeni od strane ruske službe.

Poklapanje putovanja Dmitrija Bykova i članova FSB-ovog tima (Izvor: Bellingcat)

„Teško je zamisliti da su agenti mogli ući u sobu i postaviti otrov bez pomoći hotelskog osoblja“, napisao je Insider dodajući da hotel nije želio komentarisati priču.

Insider je Vladimira Panjajeva, Ivana Osipova i Valerija Suhareva, koji je putovao pod lažnim identitetom Nikolay Gorokhov, identifikovao kao agente koji stoje iza trovanja Bykova. Također, Bellingcat je citirao stručnjake za hemijsko oružje koji su kazali da bi se simptomi Bykova mogli razumno objasniti neurološkim efektima trovanja organofosfatima, skupinom tvari koja uključuje živčane agense.

Tokom intervju za dnevnik Kommersant, a nakon što su Bellingcat i The Insider objavili svoju analizu, Bykov je izvještaj nazvao „ekvivalentom državne nagrade“. Dodao je da neće poreći da je zadovoljan što se njegov skromni rad procjenjuje po tako velikim troškovima.

Podsjećamo, Navalny, koji je trenutno u zatvoru, uhapšen je u januaru po dolasku iz Njemačke, gdje je liječen nakon trovanja Novichokom, kojeg su potvrdili evropski laboratoriji. Također, Kara-Murza je rekao da je dva puta namjerno otrovan u Moskvi 2015. i 2017. godine zbog svog lobiranja za američke sankcije protiv ruskih dužnosnika koji su navodno upleteni u kršenje zakona.

Slični članci

Back to top button