Crna hronika

Potvrdio advokat Gačanović: Svi osumnjičeni u predmetu Memić na slobodi

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora osumnjičenih u predmetu “Memić”, te je naređeno da svi budu pušteni na slobodu.

Kako je Faktoru potvrdio Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca, pritvor im je zamijenjen mjerom zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

Iz Suda Bosne i Hercegovine naknadno je stiglo detaljno pojašnjenje o tome koje mjere zabrane su određene osumnjičenima.

– Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za produženje mjere pritvora osumnjičenima u predmetu Zijad Mutap i dr., Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH te je u odnosu na osumnjičene Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Alisu Ramić, Josipa Barića i Muamera Ožegovića ukinut pritvor, a određene su sljedeće mjere zabrane:

1. Zabrana napuštanja boravišta u smislu odredbe člana 126. stav 1. ZKP BiH.

2. Zabrana sastajanja s određenim osobama u smislu odredbe člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH

3. Obavezno javljanje nadležnom državnom organu iz člana 126.a stav 1. tačka d) ZKP BiH – naveli su iz Suda.

Tužilaštvo je tražilo da se produži pritvor Zijadu Mutapu, Alisi Ramić (rođena Mutap), Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, dok se ne dobije informacija od Državnog suda o nedavno podignutoj optužnici.

Mutap, Ramić, Dupovac, Barić i Ožegović nepotvrđenom optužnicom terete se da su od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili grupi za organizirani kriminal formiranoj od Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. godine, u Velikoj Aleji na području Općine Ilidža, zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Kako se navodi u ranijem saopćenju, usljed tih povreda Memić je 15. februara 2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

Odbrane svih osumnjičenih zatražile su da Sud Bosne i Hercegovine odbaci prijedlog produženja pritvora tvrdeći kako Zakon o krivičnom postupku ne predviđa da se pritvor produžava dok se čeka na odgovor Suda u vezi sa podignutom optužnicom.

Slični članci

Back to top button