Svijet

Sastanak Bidena i Merkel: Zajedno se suprotstaviti agresiji Rusije i Kine

Američki predsjednik Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel složili su se jučer da se neće složiti o ruskom projektu cjevovoda, kojem se protivi Washington, istovremeno obećavajući da će se zajedno suprotstaviti agresiji Moskve i antidemokratskoj akciji Pekinga.

U onome što će vjerovatno biti posljednja posjeta njemačkog lidera Bijeloj kući prije nego što se povuče iz politike, Biden je pohvalio “uzornu službu Njemačkoj i u svijetu” Angele Merkel, prenosi Reuters.

Transatlantske veze su pretrpjele za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, a i Merkel i Biden su bili nestrpljivi da pokažu da se veza popravljala tokom njihovog zajedničkog vremena.

“Cijenim prijateljstvo”, rekla je Merkel u Ovalnom uredu, spominjući ulogu Amerike u izgradnji slobodne i demokratske Njemačke nakon Drugog svjetskog rata. Merkel je prvi evropski lider koji je posjetio Bidena u Bijeloj kući od njegove inauguracije u januaru.

Predsjednik je ponovio da se odlučio protiv sankcioniranja kompanije koja stoji iza cjevovoda, jer je projekt pri kraju, što je izazvalo kritike demokrata i republikanaca. Ali Biden je rekao da su on i Merkel ujedinjeni u uvjerenju da Rusija ne bi trebala koristiti energiju kao geopolitičko oružje.

“Dobri prijatelji mogu da se ne slože”, rekao je o plinovodu tokom zajedničke konferencije za novinare.

“Stojimo zajedno i nastavit ćemo zajedno braniti naše saveznike s istočnog boka u NATO-u od ruske agresije.”

Merkel je primijetila razlike u mišljenjima, ali je naglasila tačke jedinstva dviju zemalja.

“Svi dijelimo iste vrijednosti; svi dijelimo istu odlučnost u rješavanju izazova našeg vremena,” rekla je.

Biden se obavezao da će uskoro donijeti odluku o ukidanju zabrane vezane za pandemiju Evropljanima koji putuju u Sjedinjene Države, što je naljutilo Njemačku i druge saveznike.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button