Region

Kolinda Grabar-Kitarović favoritkinja za glavnog sekretara u NATO-u?

O nasljedniku glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga špekuliše se i u domaćim i u hrvatskim medijima, a jedno od imena koje se spominje je i ime bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Politico navodi da su u Briselu i drugim zemljama koje su članice NATO-a već počela nagađanja o tome ko će biti novi sekretar NATO-a. Navode da političari, diplomati i analitičari ističu da je nakon 72 godine postojanja krajnje vrijeme da NATO imenuje prvu ženu na čelnu poziciju, a da bi, s obzirom na sukobe s Rusijom, izbor nekoga iz Istočne Evrope bio pun pogodak i važan signal Moskvi.

U tom se kontekstu spominje bivša predsjednica Hrvatske Grabar-Kitarović, ali i bivša litavska predsjednica Dalia Grybauskaitė te aktuelna predsjednica Estonije Kersti Kaljulais.

Prednost Grabar-Kitarović je ta što ima bogatu biografiju u kojoj se navodi i iskustvo rada u NATO-u. Ona je bila pomoćnica glavnog sekretara za javnu diplomatiju od 2011. do 2014. godine, a tada je imenovana također kao prva žena na toj dužnosti.

Bivšoj predsjednici su se javili iz Jutarnjeg.hr s ciljem da im prokomentariše ove navode, no ona je samo rekla da je počašćena zbog toga što se spominje kao favoritkinja za Stoltenbergovog nasljednika.

Jens Stoltenberg će na čelu ovog saveza ostati do septembra 2022. godine.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button