Svijet

Turska kritikovala odluku Evropskog suda o zabrani nošenja hidžaba na poslu

Evropski sud je prošle sedmice donio odluku po kojoj poslodavci imaju pravo dati otkaz ili kazniti zaposlenika zbog nošenja religioznih ili političkih simbola ukoliko takav vizualni izraz zaposlenika narušava “neutralnu sliku” firme.

Predmet su pred sud donijele dvije žene iz Njemačke jer su im poslodavci dali otkaz nakon što su odbile na posao dolaziti bez hidžaba (marame) na glavi. Iako sud tvrdi da odluka nije narušavanje vjerskih sloboda i da se odnosi na sve religiozne i ideološke simbole, a ne samo na islamske, očekivano su stigle osude od dijela muslimana.

Turska je, preko glasnogovornika Ibrahima Kalina, izjavila:

“Odluka Evropskog suda o hidžabu na radno mjestu je još jedan udarac na prava muslimanskih žena i poslužit će huškačima protiv islama u Evropi. Znači li ovo da koncept vjerskih sloboda ne uključuje muslimane?”, prenosi AP.

Odluku suda je komentarisao i turski ministar vanjskih poslova u nedjelju:

“Islamofobija, rasizam i mržnja su preuzeli Evropu kao taoca. Odluka ne poštuje vjerske slobode i daje prave temelje za diskriminaciju”.

Pitanje nošenja hidžaba, nikaba, burki i  burkinija (kupaći kostim) na javnim površinama, plažama, bankama, državnim službama i na radnom mjestu stvara mnogo pravnih i etičkih dvojbi na tlu EU već nekoliko godina. Neka islamska obilježja su zabranjivana na teritoriju države ili pojedinih pokrajini u Francuskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Bugarskoj, Belgiji, Danskoj i Latviji. S druge strane, evropski sudovi nisu konzistentni oko odluka zabrane kršćanskih križeva na radnom mjestu. Tako je Evropski sud za ljudska prava nakon tri zabrane nošenja križeva, presudio 2013. da Nadia Eweida ipak smije nositi križ na radnom mjestu kontrole ulaska putnika na avione, a poslodavac joj je bio British Airways.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button