BiHVijesti

Živi štit za Milorada Dodika: Haj’te vi, eto i mene

Republika Srpska nije ugrožena nametanjem zakona koji sankcioniše negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kako to želi predstaviti vidno nervozni Milorad Dodik (SNSD). Ugrožena je politika vlasti iz tog entiteta zasnovana na konstantnom verbalnom konfliktu.

 

Samo šest sati nakon što je objelodanjen tzv. Inzkov zakon Milorad Dodik i svita oko njega se sjetila ni manje ni više nego peticije kojom se poziva na odbacivanje Inzkovog zakona. Ovaj potez je toliko višedimenzionalan da je pravo pitanje s koje strane ga sagledati. Kada se godine inat politike i pogrešnih poteza prvenstveno po građane RS-a svedu na peticiju, onda je jasno o kakvoj jalovoj i očajnoj politici je riječ.

Dodik se prvi potpisao, a već danas je kampanja u punom jeku kojim se građani pozivaju da na papir stave svoje ime i broj lične karte i podrže odbacivanje izmjena Krivičnog zakona kojim se sankcioniše negiranje genocida, ratnih zločina te njihovo veličanje. Dakle, vlast u RS-u pravi spisak onih koji negiraju genocid. Kome drugome ovakva ideja može pasti na pamet nego očajnom čovjeku koji je očigledno pogledao u oči gubitku vlasti.

Zakon je jasan. RS nije ugrožen niti bilo ko iz RS-a. Ugroženi su oni koji žele nastaviti bjesomučno negirati genocid, zločine i na taj način graditi svoju politiku. Prvi čovjek SNSD-a sada traži da svi oni čestiti ljudi koji vjerovatno imaju neki svoj stav o ratu, o genocidu, ali ga ne negiraju, stave svoj potpis pod krinkom ugroženosti entiteta i serviraju se pravosuđu i javnosti kao negatori genocida.

Dodik za sebe možda i ima alibi i nema druge opcije da zadrži vlast, ali živi štit koji formira oko sebe peticijom koju je pokrenuo mogli bi ispaštati mnogi koji ga poslušaju.

Iako je najavio i povlačenje srpskih predstavnika u državnim institucijama kao vid bojkota, Dodik bi i tu mogao doživjeti debakl. Kako saznajemo u velikom broju institucija na državnom nivou malo je onih koju su spremni krenuti za Dodikom. A i zašto bi rizikovali gubitak pristojne plate, privilegija i povlastica i dodatno se izložili krivičnoj odgovornosti potpisivanjem peticije.

Uostalom opozicija iz RS-a je već dala do znanja da će Dodik u svojim nakanama vjerovatno ostati usamljen sa svojim partnerima, a suštinu je opisao Milan Radović, potpredsjednik SDS-a.

A kome je u konačnici neka peticija pomogla u ostvarenju političkih ciljeva, izuzev nekog lokalnog nivoa gdje se građani bore za park ili trotoar. Dodik peticijom kupuje vrijeme i nada se što širem spisku kojim će sutra mahati da stoji iza njega, a suštinski kolektivizira i pravi živi zid iza kojeg se krije, a tom istom narodu ne smije garantirati kuda ih vodi.

Izvor: klix.ba

Slični članci

Back to top button