BiH

Hladni rat na balkanski način: Pokušaj eliminacije prvog čovjeka OSA-e

Prema Hansu Morgenthau, jednom od najznačajnijih predstavnika realizma u okviru internacionalne političke teorije, najbitnija stavka za jednu državu je njen nacionalni interes. Jedan od navažnijih, ako ne i najvažniji, nacionalni interes svake države jeste njena sigurnost jer bez nje ne bi bilo moguće sprovođenje i drugih interesa, kao što je npr. ekonomija.

S tim u vezi, za jednu državu i njene nacionalne interese od presudnog značaja su njene sigurnosne agencije. Naravno, gledano hijerarhijski, najveći uticaj i važnost ima obavještajna agencija. Teoretski gledano, to je vladina agencija odgovorna za prikupljanje, analizu i eksploataciju informacija u svrhu podrške implementaciji zakona, nacionalnoj sigurnosti, vojsci i inostranoj politici. Praktično se kaže da bez dobre obavještajne agencije, država kao da ne postoji. Ne čudi stoga što su ove agencije najčešće pod najvećim političkim nacionalnim pritiscima, a posebno u državi složenog ustavnog poretka kao što je Bosna i Hercegovina.

Kada govorimo o bh. obavještanoj sigurnosnoj agenciji (OSA), svjedoci smo da je već godinama na udaru politika na čijem su čelu dokazani ruski igrači, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a, Dragan Čović. Podsjetimo, na zajedničkoj press-konferenciji 2016. godine u Mostaru, Čović i Dodik su kazali:

“Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine je neprijateljska organizacija u BiH.”

Ipak, priča ide mnogo dublje i ukazuje na interese države koja aktivno radi na urušavanju bh. institucija, izazivanju konflikata, nepoštivanju prava, Ustava i zakona, te dovođenju svojih ljudi od povjerenja na čelne pozicije. Govorimo svakako o Rusiji. Postavlja se pitanja zašto su OSA i njen prvi čovjek, Osman Mehmedagić, meta ovih napada?!

Počnimo od toga da je OSA sa Mehmedagićem na čelu stala u kraj brojnim ruskim nelegalnim aktivnostima.

Ruske zabranjene aktivnosti

Tako je prošle godine zabranila ulazak u našu zemlju slovenačkom državljaninu Roku Snežiću, jer predstavlja prijetnju po nacionalnu i ekonomsku sigurnost zemlje. Kao jedan od razloga za zabranu je i otvaranje fiktivnih firmi na području Banja Luke, a u kojima je Snežić po sopstvenom priznanju učestvovao. On je godinama poslovao u ovom gradu koristeći bh. državljane da osnivaju fiktivne firme i otvaraju bankovne račune u Slovačkoj, Austriji i Mađarskoj i preko tih računa je oprano najmanje 22 miliona eura.

SIPA je dokumentovala slučaj, ali je Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić, koja prema pisanju medija „igra“ po pravilima ruskih igrača Dodika i Čovića, ocijenilo da “nema organizovanog kriminala”. Analizom je utvrđeno da je Snežič sa Mađarima, preko BiH, gradio prorusko medijsko carstvo na Balkanu, te da je poslovni partner njegove supruge Peter Schatz u Makedoniji osnivao proruske medije.

Osman Mehmedagić (Izvor: BIRN)

Također, državljaninu Rusije Aleksandru Zaldostanovu i državljaninu Srbije Saši Saviću je zabranjen ulaz u BiH jer su „prijetnja po sigurnost“. Zaldostanov je bio vođa ruske bajkerske grupe “Noćni vukovi“, a Savić, vođa Noćnih vukova Srbije. Noćni vukovi se predstavljaju kao bajkeri, međutim njihov opis aktivnosti prelazi te okvire te služe kao jedan od glavnih alata za širenje ruskih uticaja na Balkanu. Pojedini mediji ih zovu “Putinovom braćom“.

Konstantin Malofeev je ruski oligarh koji je finansirao ruske paravojne formacije u Ukrajini. Na crnoj je listi SAD-a i Evropske unije, te je i njemu 2018. godine zabranjen ulazak u BiH odlukom Mehmedagića. Vladislav Filippov je oficir ruske vojne obavještajne službe GRU. Prvo je službovao u Albaniji odakle je, nakon slučaja Skripal, protjeran. Kasnije je trebao doći u BiH, u Ambasadu Ruske Federacije da bude vojni ataše, ali je i njemu zabranjen ulazak. Među „persona non gratama“ je i Zahar Prilepin, navodni ruski pjesnik koji je proveo rat u Ukrajini.

Poništene diplome

OSA i Mehmedagić su tako stali na žulj ruskim igračima. Čini se da je to bio dovoljan povod da krenu u obračun sa OSA-om. Tako je Inspektorat Republike Srpske, pod ingerencijom Vlade RS, donio rješenje kojim je rektoru Univerziteta za poslovne studije naređeno da poništi diplomu izdatu na ime Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH, i da u Službenom glasniku Srpske ovu diplomu proglasi ništavnom.

Podsjećamo, državni tužilac Oleg Čavka izdao je naredbu Inspektoratu RS-a da poništi diplomu direktora OSA-e. Inspektorat je, prvobitno, odbio poništiti diplomu pa je Vlada RS nakon toga razeriješila tadašnju direktoricu i postavila novog direktora koji je odluku izvršio. Nakon toga Mehmedagić je uputio žalbu Okružnom sudu u Banja Luci koji je presudio da je Rješenje inspektorata – nezakonito.

„Tužbe se uvažavaju i osporeni akt se poništava“, piše u presudi Okružnog suda kojom je, formalno, poništeno Rješenje Inspektorata kojem je naloženo da u roku od 30 dana donese novo rješenje u ovom predmetu.

Treba spomenuti da je ista Vlada RS koja je preko Inspektorata tražila poništenje diplome, osnovala Komisiju za istraživanje genocida u Srebrenici koja je u svom ovogodišnjem izvještaju ustvrdila da se genocid nije desio.

“Nakon temeljne istrage Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, zaključuje se da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte“, naveli su.

Ruski propagandi mediji

Da bi svoj plan sproveli u potpunosti, ruski igrači su i određene medije stavili u funkciju propagande kako bi javnost usmjerili u pogrešnom smjeru, te i građane okrenuli protiv OSA-e i Mehmedagića. Jedan od glavnih medija u tom polju je geopolitika.news.

Na njihovoj stranici se kao glavni urednik navodi Zoran Meter, bivši tkzv. „analitičar“ za ruske proputinovske novine, dok se kao jedna od novinarki spominje i njegova supruga Irina Meter. Meter je kroz svoja javna pojavljivanja kao „nezavisnog analitičara“ slao sliku čovjeka koji u svakoj prilici zastupa ruske interese, pa ne čudi stoga da je kao dobar poznavaoc Rusije i (ne)prilika na Zapadnom Balkanu, dobio zadatak da vodi jedan portal čiji su glavni fokus vijesti iz politike regiona, ali i svijeta. Kroz većinu njihovih tekstova stičete utisak da zastupaju interese Moskve, a u negativnom svjetlu predstavljaju Evropu, SAD i NATO.

U jednom od svojih tekstova oni su spomenuli da je hapšenje Mehmedagića plan Sjedinjenih država kako bi se riješili čovjeka, za kojeg je s druge strane dokazano da je saradnik evropskih institucija, SAD, Velike Britanije i NATO saveza. S obzirom da građani BiH Ameriku posmatraju kao velikog saveznika, i na ovaj način su pokušali osporiti uspjeh Mehmedagića i OSA-e koja je postala prepoznatljiva u Evropi kao jedna od boljih obavještajnih agencija.

Tadić, Dodik i Čović

Dvije struje oko BiH

Ne čudi što su i sami Rusi počeli da u ovom kontekstu spominju SAD, jer ne mogu osporiti činjenicu da je trenutno na djelu polarizacija kada govorimo o BiH, kao što je bila svojevremeno ‘50-ih godina u svijetu između Rusije i Amerike. Polarizacija se ogleda i u sve češćim okršajima u UN-u, sa BiH kao središnjom tačkom.

Jasno je da na jednoj strani imamo Rusiju i Kinu, koje provode svoje geopolitičke interese, usklađeno naravno sa vanjskopolitičkim interesima Srbije, a na drugoj strani su zemlje slobodnog svijeta predvođene Amerikom. Kina u Srbiji ima velike ekonomske interese, a samo jedan od njih je i firma za proizvodnju guma „Linglong“, oko koje se zadnjih mjeseci digla velika prašina u srbijanskim, pa čak i evropskim medijima kada su novinari pokušali da naprave reportažu o njima. Navodno ta firma nema sve okolišne dozvole. Treba napomenuti da je i generalni sponzor srbijanske fudbalske lige upravo „Linglong Tire Super liga Srbije“.

Ova dva bloka oko BiH možemo kategorisati veoma lako, i to da su protiv interesa BiH usmjerene isključivo komunističke zemlje ili one koje imaju hibridni komunizam.

Pitanje je kako se BiH treba postaviti u svemu tome?

Na sreću ovo nije prvi slučaj da imamo blokovske podjele, pa se rješenja ne moraju izmišljati. Odgovor je jednostavan – McCarthyism (proces odstranjenja komunista iz državnog aparata). To je ono što je sa razlogom uradila Amerika ’50-ih godina kako bi spriječila da ih komunisti poraze u njihovoj državi. Taj pristup se pokazao ispravnim, jer su SAD danas predvodnik slobodnog svijeta.

Izvor: Getty

Vođeni principom da je svaki komunista moskovski špijun, Ruse treba spriječiti da djeluju iznutra u samoj državi i skloniti njihove igrače sa pozicija moći. Jer u ovom slučaju, prema realističkom političkom pristupu, ako ne rade za slobodnu i liberalnu BiH onda definitivno rade protiv nje. A pokušaj državnog udara preko OSA-e i njenog direktora Mehmedagića to najbolje pokazuje.

About Post Author

Slični članci

Back to top button