Crna hronika

Porodice Memić i Dragičević u odbrani Gordane Tadić: Baš onda kada je pokrenula značajne pomake u radu Tužilaštva BiH

Razriješenje dužnosti glave tužiteljice Gordane Tadić i premještanje na poziciju “obične” tužiteljice u Tužilaštvu BiH komentarisali su iz grupe “Pravda za Dženana Memića”, advokat porodica Memić i Dragičević, Ifet Feraget, kao i otac ubijenog Davida Dragičevića, Davor Dragičević. 

Svi su oni jednakog mišljenja – da je Gordana Tadić smijenjena baš u trenutku kada se Tužilaštvo BiH ozbiljno počelo baviti slučajevima od velikog značaja za sve ljude u BiH kao što su slučajevi Memić, Dragičević i drugi.

Iz grupe “Pravda za Dženana Memića” komentarisali su vijest da je Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne tužiteljice poručivši da, što se njih tiče, saradnja sa “glavnom državnom  tužiteljicom Gordanom Tadić je uvijek bila korektna i sve što je rekla da će uraditi, uradila je”.

– Uzimajući u obzir da Gordana Tadić obnaša funkciju glavne državne tužiteljice Tužilaštva BiH već duži period, mi ne možemo a da zanemarimo činjenicu, da je ovaj postupak protiv nje pokrenut upravo u vrijeme kada se Tužilaštvo BiH ozbiljno i sa prvim rezultatima počelo baviti slučajevima od velikog značaja za sve ljude u BiH – poručili su.

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget, kazao je da je, što se tiče optužbi koje joj se stavljaju na teret, sve radila po principu kao što to rade i ostala tužilaštva.

– U situacijama gdje su kompleksni predmeti formirala je tužilačke timove, to se desilo i u predmetu “Dženan Memić”. To je njeno pravo u skladu sa Pravilnikom Tužilaštva. Što se tiče sigurnosnih provjera, te procedure nisu okončane ni u jednom tužilaštvu. Tu nema njene odgovornosti. Ponavljam, ovo je samo pritisak na Tadićku zbog rada na predmetima „Memić“ i „Dragičević“, da se ona skloni – kazao je za Avaz advokat Ifet Feraget.

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, kazao je da se nastavljaju pritisci na Tužilaštvo BiH i Gordanu Tadić.

Porodica Dragičević, kao i Memić, godinama traga za istinom o stradanju sina.

Davor je premještanje Tadić komentarisao kao veliko razočarenje, i to baš onda kada je ona pokrenula značajne pomake u radu Tužilaštva BiH.

– Događa se upravo ono na šta smo, Muriz Memić, naš advokat Ifet Feraget i ja već duže vremena upozoravali. Ovo je očit primjer političkog pritiska baš u vrijeme kada je Tužilaštvo BiH preuzelo konkretne korake ka konačnom utvrđivanju istine o ubistvu Davida i Dženana. Očigledno da posljednji potezi, kako u entitetu RS tako i Federaciji, jasno govore da se vlasti boje otkrivanja nalogodavaca i ubica naše djece – izjavio je Dragičević za Avaz.

Podsjetimo, Gordana Tadić je razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i ostat će samo državna tužiteljica. Odluku je donijela prvostepena komisija i na nju Gordana Tadić ima pravo žalbe.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Slični članci

Back to top button