SvijetVijesti

Ubijeno 189 talibana u posljednja 24 sata u Afganistanu

Najmanje 189 talibana ubijeno je širom Afganistana u posljednja 24 sata, saopćili su zvaničnici u srijedu.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da je još 138 talibana ranjeno, uključujući guvernera Mullaha Abdul Ahada i ministra Abdula Rahmana, u protuterorističkim ofanzivama u ratom razorenoj zemlji, prenosi Anadolija.

Afganistanska nacionalna vojska otkrila je i onesposobila 32 improvizovane eksplozivne naprave – navodi se u saopćenju.

Lokalni zvaničnici potvrdili su za Anadoliju da je 16 pobunjenika ubijeno u zračnom napadu u provinciji Jawzjan u susjedstvu Turkmenistana, dok je 47 ostalih u centralnoj provinciji Zabul.

Po riječima glasnogovornika vojske, skladište oružja i tajna baza talibana uništeni su na periferiji Sheberghana, glavnog grada provincije Jawzjan.

U Zabulu je vojska rekla da je talibansko skrovište gađano u području Shah Joya.

Talibani nisu odmah reagovali na ove tvrdnje. Njihov glasnogovornik Zabihullah Mudžahed, međutim, napisao je na Twitteru da se “desetine” novih regruta pridružilo redovima talibana nakon prolaska obuke.

Također je preuzeo odgovornost za smrtonosne napade u provincijama istočni Logar i zapadni Samangan, u kojima je ubijeno najmanje 16 pripadnika sigurnosnih snaga.

Otkako je američki predsjednik Joe Biden sredinom aprila objavio plan povlačenja američkih snaga, u Afganistanu su sve češći napadi talibana što je rezultiralo padom više 150 okruga, dok afganistanske snage svakodnevno tvrde da ubiju gotovo 200 pobunjenika.

Izvor: fena

Slični članci

Back to top button