BiH

Čović: Valentin je u BiH došao kao prijatelj, a odlazi kao neko ko je unazadio sve projekte

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović održao je danas press-konferenciju na kojoj je odgovarao na brojna pitanja novinara.

Govoreći o bojkotu predstavnika RS u državnim institucijama, Čović je naveo kako se nada da će se u toku mjeseca augusta, kada su godišnji odmori, doći do rješenja.

“Mislim da će se neke stvari slegnuti i poklopiti jer su sad i godišnji odmori. Ovo vrijeme sad treba iskoristiti za traženje rješenja za izlaz iz krize i da neke druge stvari riješimo. Bit će mnogo razgovara ovih dana, i sa međunarodnim zvaničnicima i domaćim, da vidimo gdje su neke dodirne tačke da se ne vratimo unazad”, rekao je Čović.

Istakao je da se u drugi plan stavio evropski put BiH kao i razgovori o izmjenama Izbornog zakona.

“Činjenica je da su rasprave koje vodimo ovih dana, a koje se tiču vremena rata i slične teme, u potpuno drugi plan stavile EU put i izborni zakon. To smo uveliko trebali privesti kraju”, rekao je on.

Čović kaže da će se na sastancima koji slijede pokušati napraviti dogovor te da bojkot nije najveći problem.

“Veći problem od nerada je kada imate organe koji sjede i ne donose odluke”, kaže Čović.

O Inzku

Zatražili su od njega i da prokomentira rad Valentina Inzka.

“Valentin je došao u BiH kao prijatelj. Bojim se da odlazi kao neko ko je značajano unazadio sve projekte u zadnjih 12 godina koliko djeluje. I ovo nema veze s ovom zadnjom odlukom. To sam rekao i njemu”, rekao je Čović.

Nije htio komentirati odluku o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida.

“Kad smo kod odluka, ja nisam komentirao jer ih nisam komentirao ni na sebi, samo sam rekao da nikome ne želim više nikad da visoki predstavnici donose neke odluke”, rekao Čović.

Kaže da ne vjeruje da je ta odluka unazadila BiH.

“Zločine moramo osuđivati, ko god da ih je pravio i ko god da je žrtva. Zločin je zločin. Bojim se da 99 posto ljudi nije pročitalo a komentira ga. Neka pravni eksperti pročitaju i tumače, u vjerujte da nećemo o tome raspravljati više”, rekao je Čović.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button