RegionVijesti

Vučić otkrio koje tri stvari će reći rukovodstvu Republike Srpske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervju za RTS kazao je da će ta zemlja raditi sve što može da sačuva mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i da su svima potrebni razgovori i dijalog.

“Nadam se da ćemo nekada biti u stanju da napravimo i bratske odnose sa Bošnjacima, imajući u vidu svu težinu i sve ono kroz šta su oni prošli i svu težinu i ono kroz šta smo mi prošli, ali za to uvijek morate da imate dvije strane”, naveo je Vučić.

Vučić je istakao da nije dobro da se nesto nameće spolja, i da se na Balkanu to nikada dobro ne prima, pa ni oktroisanje odluka nikada nije dovoljno dobro.

Najavio je da će 4. augusta u Beogradu biti obilježen progon srpskog naroda u akciji “Oluja” i da će klix obilježavanju prisustvovati i kompletno rukovodstvo Republike Srpske pa će tada sa njima razgovarati.

Predsjednik Srbije je rekao da će im poručiti tri stvari.

“Pod jedan – moramo da čuvamo mir. Pod dva – Srbija će poštovati Dejtonski mirovni sporazum, integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske i pod tri – Srbija će uvijek biti uz narod u RS-u i pomagati na svaki način. To su važne stvari koje će Srbija da iskaže u svakom trenutku”, zaključio je Vučić.

Podsjetimo, nakon odluke sada već bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, vlast i opozicija iz RS-a odlučila je da bojkotuje rad Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.

Od tada iz RS-a se šalju poruke koje sve više podižu političke tenzije u državi BiH, a sve zbog toga što je zabranjeno negiranje genocida. Sve se to dešava uoči stupanja na dužnost novog visokog predstavnika Christiana Schmidta koji stiže iz Njemačke.

Također su donijeli zakon u entitetskoj skupštini kojim odbacuju odluke visokog predstavnika, te drugi kojim se kažnjava svako ko naziva RS genocidnom tvorevinom ili na drugi način vrijeđa taj bh. entitet ili njegove stanovnike.

Izvor: klix

Slični članci

Back to top button