BiH

Ruski ambasador govorio o (ne)produžavanju mandata EUFOR-a, pa poručio: Naš uticaj ovdje je sve jači

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da se Rusija zalaže za poštovanje normi međunarodnog prava i da odsustvo saglasnosti Vijeća sigurnosti UN na imenovanje Christiana Schmidta njega lišava neophodnog legitimiteta da bude visoki predstavnik u BiH.

Odgovarajući na pitanje da li imenovanje Schmidta predstavlja pokušaj zapadnih partnera u Vijeću za sprovođenje mira (PIC) da izoluju uticaj Ruske Federacije na Balkanu, Kalabuhov je rekao da se češće događa obrnuto jer je uticaj Rusije jači što više pokušavaju da je izoluju.

– To je lako objasniti. Rusija se zalaže za poštovanje normi međunarodnog prava, a ne za izmišljanje mitskih pravila, oslanjajući se na ona kojim neki žele vladati svijetom, rekao je Kalabuhov, piše portal Oslobođenje.

On je izrazio uvjerenje da upravo odsustvo saglasnosti Vijeća sigurnosti UN na imenovanje Schmidta njega lišava neophodnog legitimiteta, ma koliko dovitljivo pokušavali tvrditi suprotno.

Na pitanje da li je BiH međunarodni protektorat, Kalabuhov je odgovorio da je, nažalost, stvarno stanje takvo da neke države, skrivajući se iza plašta međunarodne zajednice, pokušavaju ostvariti svoje sebične interese u BiH.

– U isto vrijeme oni otvoreno manipulišu javnim mnjenjem, namjerno dovode do destabilizacije situacije u zemlji kako bi se igrali na neriješenim međusobnim zabrinutostima i strahovima, rekao je ruski ambasador u BiH.

OHR

Kalabuhov je istakao da, usput, suprotno međunarodnom pravu i zdravom razumu, pokušavaju da ožive OHR, koji je izgubio svoju dodatnu vrijednost, pod izgovorom potrebe za ispunjavanjem utopijskih uslova.

– Prema našem mišljenju, to je apsolutno nespojivo s licemjernim izjavama naših međunarodnih partnera o podršci suverenitetu BiH, dok oni čine sve kako bi zemlja bila što duže lišena takvog suvereniteta, dodao je ambasador Rusije u BiH.

U kontekstu destabilizacije, Kalabuhov je istakao nametanje izmjena Krivičnog zakona, kojim se, između ostalog, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, javlja Srna.

– To je već imalo takav uticaj na državu da čak ni najpronicljiviji analitičari ne vide načine kako se to može riješiti i tvrde da je nastala najuzavrelija kriza u postdejtonskom periodu, naveo je Kalabuhov.

Prema njegovim riječima, činjenica je da, koliko god su bili visoki lični moralni kriteriji kojima se rukovodio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, sama tema je toliko bolna i bukvalno još krvari da se njeno prevladavanje i postizanje istinskog pomirenja ne može povezati s rokom završetka mandata.

– Za to su potrebne decenije, ako ne i vijekovi. U suprotnom, radi se o podsticanju na mržnju, i to ne samo u BiH, već u čitavom regionu, što svi mi posmatramo, naveo je ruski ambasador u BiH.

Kad je riječ o međunarodnom vojnom prisustvu u BiH, Kalabuhov je rekao da je Rusija garant Dejtona, te da svojoj ulozi prisupa izuzetno odgovorno.

– Za razliku od naših partnera, mi nastojimo obezbijediti da međunarodna zajednica, kako to proizlazi iz Mirovnog sporazuma, vodi mudru, dobro promišljenu i uravnoteženu politiku, rekao je Kalabuhov, odgovarajući na tvrdnje pojedinih zapadnih analitičara da će Ruska Federacija u novembru onemogućiti produženje madata EUFOR-a u Vijeću sigurnosti UN.

Prema njegovim riječima, to se odnosi na sve aspekte situacije u BiH, ističući da Ruska Federacija analizira okolnosti u kontekstu nedavnih događaja.

– Naravno da ćemo se dodatno oglasiti o odlukama koje će Rusija donijeti, rekao je Kalabuhov, te tako dodatno ‘podgrijao’ priču o tome kako bi Rusija svoj bijes zbog nedavnih političkih poraza u UN-u mogla iskaliti upravo na našoj zemlji.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Kalabuhov je ukazao da upravo u razvoju odnosa sa BiH u cjelini i sa Republikom Srpskom posebno vidi svoj glavni zadatak.

– Radimo na načinima da realizujemo mnoge zanimljive projekte vezane za političke kontakte, trgovinsku i ekonomsku saradnju, razvoj kulturnih i humanitarnih veza. Pretpostavljamo da će poboljšanje pandemijske situacije dati novi zamah ovim važnim inicijativama, smatra Kalabuhov.

Izvor: Agencije

About Post Author

Slični članci

Back to top button