BiHVijesti

Određen pritvor predsjedniku Boračke organizacije RS-a Milomiru Savčiću

Sud BiH odredio je pritvor predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću zbog kršenja mjera zabrane, potvrdio je za Klix.ba njegov advokat Miodrag Stojanović.

Naime, ranije je zatražen pritvor zbog toga što je prekršio mjeru zabrane medijskih istupa u vezi s njegovim predmetom, a koja mu je ranije izrečena.

“Dobio sam informaciju sa Suda BiH. Još nisam vidio rješenje, ali rečeno mi je da je određen pritvor zbog kršenja mjera zabrane komuniciranja s elektronskim i štampanim medijima u vezi s njegovim predmetom”, kazao je.

Savčić, kojem se sudi zbog genocida u Srebrenici, će provesti u pritvoru dva mjeseca, nakon čega će uslijediti tzv. kontrola pritvora.

Odbrana će uložiti žalbu na ovu odluku u zakonskom roku od tri dana.

Podsjetimo, u januaru 2020. godine je potvrđena optužnica za genocid protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu tadašnje Vojske RS-a Milomira Savčića, a u julu je počelo suđenje.

Prema optužnici, Savčić se tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

Izvor: klix

Slični članci

Back to top button