BiHVijesti

Stranka za BiH: Ne može entitet poništavati državne zakone

Stranka za Bosnu i Hercegovinu podržava Odluku Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda bh. entiteta RS, kojom se pokreće pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u cilju sprječavanja poništavanja zakona visokog predstavnika o negiranju genocida.

Kako se navodi u saopćenju ove stranke, nedopustivo je da niži organi administrativne vlasti poništavaju državne zakone.

“Također, postavlja se pitanje zašto manji bh. entitet pokreće proceduru kojom želi poništiti zakon koji je donio visoki predstavnik, ako u isto vrijeme tvrdi da ne priznaje ni visokog predstavnika niti zakon? Sama procedura poništavanja zakona je njegovo priznavanje, pa u istom ustavno-pravnom sistemu pokušavaju ga osporiti. Ako ne uspiju, u šta mi apsolutno vjerujemo, samim tim su priznali i Inzkov zakon”, navode iz Stranke za BiH na čijem je čelu Semir Efendić.

Ono što je iznenađujuće, dodaju, jeste da je Klub delegata hrvatskog naroda u Vijeću naroda bio suzdržan “čime je praktično pokazao podršku obaranju Inzkovog zakona, a samim tim i podršku parlamentarnoj većini koja negira genocid u Srebrenici”.

Izvor: klix

Slični članci

Back to top button