BiH

Nedim Sladić: Pred našim očima nestaju tvornice prijeko potrebnog kisika

U velikim požarima na području Hercegovine BiH gubi hektare višedecenijske crnogorične šume, a na katastrofalne posljedice upozorio je i Nedim Sladić, bh. meteorolog. Putem društvenih mreža on je naveo da je ovakav vatreni plamen vidio još samo vrelog avgusta 2012. godine.

– Pred našim očima nestaju tvornice prijeko potrebnog kisika. Gore pluća Hercegovine. Nestaju najbolji prijatelji vlage, koji brižljivo upijaju kap po kap svu vodu, ne dozvoljavajući zemlji da se zasiti i izazove ono najgore. Nestaju najbolji zaštitnici od erozije tla koji pokreću brojne probleme. Čitava endemska biozajednica i čitav biodiverzitet je ugrožen do te mjere da može otići u nepovrat. Da izraste novo stablo bit će potrebno 15 do 20 godina. Čak četvrtina nečijeg života. Shvatit ćemo ovo nakon prve obilne kiše. Kada prirodna barijera sve razornijim vjetrovima postane prava vjetrometina. Kada krenu brojne erozije tla. Tad ćemo shvatiti značaj naše šume koja pokriva skoro 50 posto države – upozorava Sladić.

On dodaje da ga strašno bole prizori iz Hercegovine, posebno što se sve dešava nakon niza blagovremenih upozorenja meteorologa da je BiH suočena sa ekstremnim rizikom od požara.

– Iako su izgledi za padavine na sjeveru i sjeverozapadu Hercegovine slabašni, ja se nadam najboljem, kako u srijedu s umjerenom burom ne bi tek bilo problema. Molim vas nadležni, preklinjem vas, poduzmite nešto! Izgubismo najdragocjenije blago koje bi mnoge zemlje bile sretne da ga posjeduju – ističe meteorolog Nedim Sladić.

Izvor: Avaz.ba

Slični članci

Back to top button