SvijetVijesti

Washington povukao proturaketni sistem “Patriot” iz Saudijske Arabije

Amerika je u proteklih nekoliko sedmica povukla svoj najnapredniji proturaketni sistem “Patriot” iz Saudijske Arabije uprkos neprestanim napadima iz zraka pobunjenih Hutija iz Jemena.

Agencija AP je analizom satelitskih snimaka utvrdila da je proturaketni sistem povučen iz zračne baze “Princ sultan” izvan Rijada.

“Prema mišljenju većeg broja administracija iz regiona, sve je jasnije da SAD nisu posvećene Persijskom zalivu kao ranije. Sa tačke gledišta Saudijske Arabije odluke koje su donosili predsjednici Barack Obama, Donald Trump i sada Joe Biden predstavljaju određenu dozu ignorisanja”, smatra analitičar Kristian Ulrichsen sa Instituta za javnu politiku Univerziteta “Rice” iz Hustona.

Na satelitskim snimcima, koje je analizirao AP krajem augusta, vidi se da su neke baterije napustile tu oblast, mada je primjetna određena aktivnost vozila. Međutim, na posljednjim snimcima visoke rezolucije vidi se da je ta lokacija sada prazna i da nema vidljivih aktivnosti.

AP navodi da je o povlačenju proturaketnog sistema bilo riječi u proteklih nekoliko mjeseci.

Portparol Pentagona John Kirby potvrdio je da je bilo preraspoređivanja određenih protivraketnih sredstava, ali da su SAD “duboko” posvećene svojim saveznicima na Bliskom istoku.

Izvor: agencije

Slični članci

Back to top button