Crna hronikaVijesti

Potvrđena optužnica protiv Fatmira Alispahića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje

Sud BiH potvrdio je optužnicu koju je podiglo Tužilaštvo BiH protiv publiciste Fatmira Alispahića za krivično djelo “Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti”.

Optuženi A.F.(1966.), tereti se da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, putem web stranice na kojoj je administrator, kao i putem društvenih mreža, kontinuirano javno objavljivao tekstove i video zapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, nakon provedene istrage, podigao je optužnicu protiv: -A.F., rođenog 1966. godine, državljanina BiH.

Detalji optužnice

Optuženi se tereti, da je u više navrata, putem web stranice antimigrant.ba, IP domene 19************ kojoj je bio administrativni kontakt  i urednik sadržaja, kao i putem e-mail adrese, tokom 2019. i 2020. godine, u namjeri da izazove i raspiri nacionalnu i vjersku mržnju prema migrantskoj populaciji i narodima koji žive u Bosni i Hercegovini, kontinuirano javno objavljivao tekstove i video zapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju kako prema migrantima, tako i između konstitutivnih naroda, a što je protivno i odredbama Zakona o zabrani diskriminacije kao i odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH.

Na navedeni način optuženi je izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i drugih osoba koje su imale mogućnost pročitati sadržaj navedenih poruka objavljenih na navedenom portalu, što je prouzročilo i reakciju Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je javno izazivao ili raspirivao nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i svim drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, čime je počinio produženo kazneno djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145a stavak 1. Kaznenog zakona BiH, u svezi sa člankom 54. istog Zakona. Tužiteljstvo BiH navode optužbe dokazivat će pozivanjem 9 svjedoka i prilaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button