BiHVijesti

Čović najavio da će do kraja godine biti riješeno pitanje “legitimnog predstavljanja” Hrvata

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je danas da će ove godine biti riješeno pitanje u vezi s takozvanim legitimnim predstavljanjem Hrvata u institucijama BiH.

“Jedan poseban moj zadatak je do kraja godine posvetiti se dugo pripremanoj priči oko osiguranja ravnopravnosti Hrvata i njegovom legitimnom predstavljanju u institucijama vlasti na svim nivoima u BiH, i uvjeren sam da ćemo to u narednih par mjeseci završiti u ovoj kalendarskoj godini”, rekao je Čović tokom obilježavanja dana općine Kupres.

Kako je naveo, drugi, jednako važan, “možda još važniji zadatak” je koordinacija koju usuglašavaju s Vladom Hrvatske.

“Otprilike to je danas dvanaest ministarstava Vlade RH sa sličnim institucijama koje sukladno našim ustavnim ovlastima imamo od općinskog do državnog nivoa, kako bi osigurali da mnogo izraženija sredstva i pomoć Vlade RH bude prepoznata u područjima BiH gdje živi naš narod. Vjerujemo da ćemo do kraja ovog mjeseca imati taj prvi sastav te koordinacije, kako bi se do kraja uključili u sve projekte EU koji preko Vlade RH osmišljamo da budu realizirani ovdje u BiH i Kupresu”, rekao je Čović.

Inače, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Centralnom spomen obilježju u spomen parku danas je započelo svečano obilježavanje Dana općine Kupres, a potom je služena sveta misa u Crkvisv.Obitelji u Kupresu.

Ime Kupres prvi put se spominje na današnji dan u jednom pisanom dokumentu – darovnici, posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, izdanoj na Bobovcu 1461. godine

Svečanostima u Kupresu prisustvovala je i delegacija dužnosnika HDZ-a BiH i HNS-a koje je predvodio predsjednik Čović, koji je danas proglašen je počasnim građaninom Kupresa.

“Držimo se svi zajedno i onda vjerujmo da će u Kupresu svake godine biti novi projekti te da ćemo se moći veseliti svakoj novoj godišnjici”, poručio je Čović.

Izvor: klix

Slični članci

Back to top button