BiHVijesti

Džaferović: Zabrana negiranja genocida je civilizacijsko postignuće i već je ostvarila brojne efekte

Zakon o zabrani negiranja genocida je civilizacijsko postignuće, naglasio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, u jednom od posljednjih medijskih istupa.

“On je veliki broj svojih efekata već ostvario, jer se značajno smanjila praksa negiranja genocida, a posebno veličanja ratnih zločinaca”, izjavio je Džaferović u svom intervju beogradskom listu Danas.

On kaže kako je to jako dobro za sve narode u BiH, jer relaksira i pacifizira atmosferu, sužavajući manevarski prostor onima koji su na vrijeđanju žrtava i ciničnom poricanju istine izgradili čitavu jednu toksičnu politiku.

“Što se tiče ‘običnih ljudi’, brojni podrinjski i drugi Srbi su svjedočili u postupcima pred Haškim tribunalom i jako dobro znaju šta se desilo u Srebrenici. S druge strane, neki političari još uvijek pokušavaju braniti ‘pravo’ da prkose najvišim instancama međunarodne pravde. Ako misle da ta praksa spada u slobodu govora, a ne u govor mržnje, neka se žale Sudu u Strazburu i traže da im bude dopušteno ono što je u civiliziranom svijetu neprihvatljivo”, zaključio je on.

Izvor: klix

Slični članci

Back to top button