BiHVijesti

Šarović uoči sjednice Parlamenta BiH: Dodik nije ovlašten da govori u ime SDS-a

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da niko od Srba 20. septembra neće ići na sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazao je da lider SNSD-a nije ovlašten da govori u ime njegove stranke.

“Pametno bi bilo da se o ovoj delikatnoj situaciji oko sutrašnjeg zasjedanja, razgovaralo u okviru parlamentarnih stranaka i klubova i tražilo zajedničko i najbolje rješenje jer na dnevnom redu su plate za više od 7.000 državnih službenika i uposlenika koji rade u zajedničkim institucijama i koji primaju plate i naknade iz budžeta institucija BiH, ali takvog razgovora nije bilo”, naveo je Šarović.

Upozorio je da šteta svake vrste po interese Republike Srpske i njenih građana, ukoliko se ne nađe odgovarajuće rješenje, može biti ogromna.

“Rješenja koja se državnim službenicima i zaposlenicima posljednjih dana nude od pojedinaca, ali ne i institucija, su parcijalna i nedovoljno utemeljena”, zaključio je Šarović.

Uprkos ovome, kako nezvanično saznajemo, Klub SDS-PDP-DNS ipak neće prisustvovati sjednici. Oni će, kao i SNSD-ovci, sutra doći u zgradu Parlamenta BiH i vrijeme provesti u svojim kancelarijama za vrijeme zasjedanja Predstavničkog doma.

Sutrašnja sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH bi trebala biti održana samo 10 dana prije nego što istekne važeća odluka o privremenom finansiranju institucija BiH. Nakon toga nijedna novčana obaveza koja će nastati od 1. oktobra neće moći biti isplaćena iz državnog budžeta, pa ni plate državnim službenicima iz Republike Srpske.

Stoga će biti zanimljivo da li će se zastupnici uopće odazvati sjednici i da li će učestvovati u radu najvišeg zakonodavnog organa u državi.

Prema sadašnjim stavovima, to je malo izvjesno, s obzirom na to da ne učestvuju u odlukama od kada je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida.

Na dnevnom redu sjednice zakazane za 20. septembar je i Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021., koji je Predsjedništvo BiH utvrdilo u junu ove godine. Radi se o proceduri u drugom čitanju.

Podsjetimo, budžet je usvojen u prvom čitanju, a prema proceduri, ako bude usvojen u drugom, što podrazumijeva i amandmane, ide u Dom naroda. Ako i državni delegati usvoje prijedloge, BiH bi imala budžet i ne bi bila potrebna odluka o privremenom finansiranju za četvrti kvartal.

Tu odluku Ministarstvo finansija i trezora BiH nedavno je dostavilo Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH pa je za sada nejasno da li će biti usvojen budžet, odluka o privremenom finansiranju ili nijedno od toga, čime bi došlo do “zaključavanja” državne kase.

Izvor: klix

Slični članci

Back to top button