BiHVijesti

Schmidt: Bonska ovlaštenja su alat koji mi stoji na raspolaganju

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt rekao je da su bonske ovlasti “alat visokog predstavnika u BiH koji mu stoji na raspolaganju”.

“Ja sam visoki predstavnik u BiH koji kontroliše provođenje Dejtonskog sporazuma”, rekao je Christian Schmidt u intervjuu BN TV.

On poručuje političarima da se drže činjenica prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

“Visokog predstavnika bira Vijeće za implementaciju mira u BiH tako da preporučujem da ne razgovaramo o postupcima nego o sadržaju”, kazao je Schmidt i dodao da nije tu da bi se svidio političarima nego da zajedno uradimo nešto dobro za sve.

Želi da “zajedno uradimo nešto za sve ljude u BiH” i svima preporučuje da u tome učestvuju, “a oni koji blokiraju znači blokiraju sami sebe”.

Govoreći o krizi u BiH, koja je nastala nakon reakcije predstavnika RS na zakon o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo Valentin Inzko, Schmidt kaže da dobro poznaje krize u BiH.

Kaže da razgovara sa ljudima i da je u političkom smislu važno da sagovornici budu i nosioci vlasti i to će biti.

“Mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu. Ja sada posmatram i nakon toga ću pokrenuti neke stvari”, kazao je Šmit.

Na pitanje da li je bilo signala od predstavnika vlasti Republike Srpske da sa njim razgovaraju, on odgovara potvrdno.

“Neću vam reći ko me je kontaktirao. Čini mi se da u ovoj zemlji sve što bi trebalo da bude povjerljivo nekako dospije u javnost”, kazao je Nijemac.

On kaže da ima veliko poštovanje za sve izabrane ljude, ali isto tako očekuje, kako je rekao, poštovanje i za sebe.

“Interes Republike Srpske i Federacije BiH trebalo bi da bude isti. Njihov interes treba biti ekonomski razvoj, a da bi to postigli morate razgovarati”, kazao je Šmit, navodeći da daje podršku “Otvorenom Balkanu”.

Kada je u pitanja utjecaj Turske, Srbije i Hrvatske na BiH, on kaže da te zemlje igraju važnu ulogu.

“Ali, ipak će stvari ostati pri tome da Evropska unija i međunarodna zajednica na osnovu Dejtonskog sporazuma igraju ulogu koja je važna i dio cijele ove priče”, kazao je Schmidt.

On kaže da je put BiH ipak od Dejtona ka Briselu. Što se tiče bonskih ovlaštenja, rekao je da je to “alat visokog predstavnika u BiH koji mu stoji na raspolaganju”.

Također, navodi da je za BiH važna vladavina prava i da tome treba posvetiti pažnju.

Govoreći o utjecaju zemlje iz koje dolazi, Schmidt kaže da će se angažovati da Njemačka pomogne razvoju, ne samo BiH, nego i regionu, bez obzira ko će biti novi kancelar umjesto Angele Merkel, jer poznaje, kako naglašava, sve kandidate za tu funkciju.

Izvor: klix

Slični članci

Back to top button