SvijetVijesti

Armin Laschet najavio šta će raditi kao kancelar, ako naslijedi Angelu Merkel

Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kandidat za kancelara Njemačke ispred konzervativnog bloka CDU/CSU Armin Laschet izjavio je da će, u slučaju izborne pobjede, raditi na ponovnom intenziviranju odnosa između Njemačke i Turske.

U razgovoru s novinarom AA istakao je da je svjestan važnosti odnosa sa Turskom koja je članica NATO-a i koja sa Evropom sarađuje na mnogim poljima.

“Nadam se da ću kao novi kancelar i prijatelj Turske moći raditi na ponovnom jačanju naših bilateralnih odnosa. To je ono što je neophodno da radimo“, kazao je Laschet.

Laschet je istakao da pridaje veliku važnost vanjskoj politici i da je razočaran što u jeku predizborne kampanje na televizijskim nastupima nije niti jednom upitan o vanjskopolitičkim i sigurnosnim temama.

Naglasio je i da će u slučaju izbora za kancelara prvenstveno raditi na oporavku ekonomije od posljedica pandemije COVID-19.

“Radit ću na nastavku modernizacije države, odnosno na digitalizaciji, inovativnim inicijativama, obnovljivim izvorima energije i borbi protiv klimatskih promjena“, rekao je Laschet.

Potencijali migranata

Komentirajući krizu u Afganistanu, Laschet je istakao da je u toj zemlji viđen veliki fijasko i da je neophodno da sve zemlje daju doprinos stabilizaciji odnosa u svijetu.

Laschet je dalje kazao da mu je cilj da njemačko društvo shvati sve potencijale koje imaju migranti i da se zajednički radi na iskorjenjivanju diskriminacije, a na jačanju kulture suživota.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj održat će se 26. septembra, a tim izborima će sa vlasti nakon 16 godina odstupiti kancelarka Angela Merkel.

Socijaldemokratska partija (SPD) za kancelara Njemačke je kandidirala ministra finansija Olafa Scholza, a kandidatkinja za nasljednicu kancelarke Merkel je i čelnica Partije zelenih Annalena Baerbock.

Kandidat CDU/CSU-a Laschet je premijer najmnogoljudnije njemačke pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije. Poznat je kao umjeren političar koji je tokom političke karijere izgradio dobre odnose sa turskim doseljenicima.

Laschet je u predizbornoj kampanji obećao da neće uvoditi povećanje poreza, već da će nastaviti povećavati investicije i prioritetno raditi na pitanjima sigurnosti, borbe protiv klimatskih promjena i jačanja porodice. Od njega se očekuje da nastavi politiku odlazeće kancelarke Merkel.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button