SvijetVijesti

Skandali šefa diplomatije Rusije: Lavrov novac troši na jahte, a ima i ljubavnicu

Nakon 17 godina na najvišoj diplomatskoj funkciji Sergej Lavrov je u javnosti imao jasno izgrađen imidž: skroman domoljub, utjelovitelj tradicionalnih ruskih vrijednosti, porodični čovjek u braku dugom 50 godina.

No, takva je slika daleko od stvarnosti, pokazalo je istraživanje pod naslovom “Jahte, mito i ljubavnice: što skriva ministar Lavrov“, objavljeno na web stranicama ruskog opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog, navalny.com.

Osim službene porodice, Lavrov ima i “tajnu familju” s ljubavnicom koja uživa u luksuznim nekretninama i automobilima.

Njeno je ime Svetlana Poliakova, ima 50 godina i “gotovo je najutjecajnija osoba u Ministarstvu vanjskih poslova”.

-Može otpustiti onoga ko joj se ne sviđa, prisustvovati službenim događajima i pratiti Lavrova na sastanke s Putinom – piše u članku.

Pritom, ona je i jako bogata. Podaci o imovini koje je analizirala ruska novinarsko-istraživačka agencija IStories pokazuju da Poliakova i njezina rodbina posjeduju luksuzne automobile u ukupnoj vrijednosti od oko 400.000 funti te nekretnine u Rusiji i Velikoj Britaniji vrijedne deset miliona funti.

Među njima su stan od 260 kvadratnih metara u centru Moskve koji se sada prodaje za više od 8,2 miliona eura, kuća na periferiji Moskve te stan u Londonu vrijedan 4,4 miliona funti u kojem trenutno živi njena 21-godišnja kćerka Polina.

Službeno, Svetlana Poliakova predstavlja se kao poduzetnica i glumica, iako se na filmu pojavljivala izuzetno rijetko. Zapisnici o letovima pokazuju da je putovala s Lavrovom na 60 njegovih poslovnih putovanja. Francuska, Austrija, Turska, Italija, Japan, Slovačka i SAD samo su neke od destinacija.

Istraživanjem je također otkriveno da Lavrov ljetuje duž južne obale Turske na jahti oligarha Leonida Slutskog, čiji dnevni najam košta 480.000 dolara. On i njegova tajna porodica lete njegovim avionima, opuštaju se na jahti i žive u njegovim domovima.

Lavrov ured reagirao je na navode objavom da je članak djelo “zapadnih tajnih službi“.

Izvor: Avaz

Slični članci

Back to top button