BiHVijesti

Ambasada SAD-a o ukazu Željke Cvijanović protiv Inzkovog zakona

Predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović donijela je tzv. ukaz kojima se od danas na prostoru bh. entiteta RS derogiraju izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je u formi odluke donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a kojima se, između ostalog, krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Podsjetimo, bivši visoki predstavnik je pred kraj mandata nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se uvodi krivična odgovornost za negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

Istovremeno, bez mnogo reakcija u bh. javnosti i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da je će “proglasiti ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu” na prostoru bh. entiteta RS.

“Odbacićemo njihove aktivnosti i zabraniti njihove aktivnosti na prostoru RS-a. To ćemo učiniti i sa SIPA i sa Obavještajnom agencijom”, rekao je Dodik.

Ranije je najavio slične poteze u pogledu Oružanih snaga BiH i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Sve ovo se dešava u trenutku povećanih tenzija u bh. društvu.

Povodom poteza Cvijanović portal Radiosarajevo.ba je zatražio komentar Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

“Sjedinjene Američkih Države podržavaju ključnu ulogu koju Visoki predstavnik ima u praćenju i pružanju podrške provedbi civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko distriktom”, kazali su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Kako su dodali, izabrani bh. lideri imaju mogućnost da, putem Parlamentarne skupštine BiH, predlažu, razmatraju, odbacuju, mijenjaju i usvajaju zakone.

“Sigurnost i prosperitet svih u BiH ovisi o tome da njihovi lideri rade kroz odgovarajuće institucije i da rade zajedno na promicanju izgradnje povjerenja, međusobnog poštovanja, pomirenja i funkcionalnosti”, zaključeno je iz Ureda za odnose s javnošću.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button