Crna hronika

Tuzlanska policija zabrinuta zbog količina droge koje su na tržištu u gradu

U posljednje tri akcije Uprave policije MUP-a TK pronađena je i oduzeta veća količina narkotičkih sredstava na području Tuzle.

Tim povodom danas je u MUP-u TK održana press konferencija na kojoj se novinarima obratili načelnik Policijske uprave Tuzla Siniša Vareškić i Amir Kasapović šef Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a TK.

Kasapović je pohvalio rad službenika policije na terenu ali i izrazio zabrinutost zbog velikih količina narkotičkih sredstava koje službenici policije pronađu na područu Tuzle prilikom pretresa.

‘Zabrinjavajuće da su na tržištu Tuzle u opticaju tako velike količine narkotičkih sredstava. Naime, u periodu januar -oktobar 20121. godine službenici PU Tuzla dali su značajan doprinos na borbi protiv sprječavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga. U ovom ovom periodu podnešeno je ukupno 78 izještaja o počinjenom krivičnom djelu i to 18 izvještaja po članu 238. nedozvoljena upotreba i stavljanje u promet opojnih droga i 60 izvještaja po članu 239. posjedovanje i omogućavanje i uživanje opojnih droga. U sklopu navedenih aktivnosti u saradnji sa Tužilaštvom Tuzlanskog kantona pet osoba je lišeno slobode i predata su u njihovu nadležnost gdje im je određna mjera pritvora, kazao je šef Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a TK Amir Kasapović.

MUP TK je u posljednje vrijeme intezivirao aktivnosti na borbi protiv zloupotrebe opojnih droga tako da je u posljednjih sedam dana zabilježeno oduzimanje veće količine narokotičkih sredstava u tri odvojna slučaja.

Detalji

‘U jedom od tih slučajeva od osobe inicijala M.A. oduzeto je 700 grama droge metamfetamin odnosno speed čija tržišna vrijednost ulične prodaje iznosi oko 15.000 KM. Također, od osobe inicijala Dž.E. oduzeto je 47 paketića opojne droge kanabis. U posljednjoj akciji koja je realizovana za dane vikenda kod osobe inicijala R.V. nakon pretresa objekata koje lice koristi pronađena je i oduzeta veća količina narkotičkih sredstava (preko 6 kilograma kanabisa, blizu 5 kilograma speeda te oko jedan kilogram nepoznate praškaste materije).

Također, pronađeni su i drugi predmeti poput digitalne vage za precizno mjerenje, aparat za vakumiranje, automatska puška, municija, gasni pištolj, vojni nož, žica za davljenje, mobiteli i laptopi.). Ukupna vrijednost oduzete droge u konkretno ovom posljednjem slučaju iznosi oko 220.000 KM’ – saopćio je na današnjoj press konferenciji direktor načelnik Policijske uprave Tuzla Siniša Vareškić.

Izvor: Tuzlanski.ba

Slični članci

Back to top button