BiHVijesti

Željko Komšić: Bosnu i Hercegovinu niko neće srušiti, mi ne odustajemo!

Uoči 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je za O kanal i magazin Dani da je “Bosna i Hercegovina uvijek ista – različite su istorijske okolnosti, različite su samo politike”.

PROPUŠTAMO PRILIKE

– Ako mene pitate, meni je najdraža ona iz Mrkonjić-Grada, privatno. Ali, nije bitno šta mi privatno osjećamo kada o tome govorimo, bitno je šta se zapravo dešava. Bosna i Hercegovina će sigurno preživjeti ovo sve. Opet ćemo nakon nekog vremena konstatovati da smo potrošili vrijeme i energiju, da su se možda i odnosi dalje zakomplikovali, da smo propustili priliku i vrijeme da nam jednostavno bude bolje. Nažalost, kako gledamo sve ono što se dešavalo nakon završetka rata u BiH, sve prilike koje smo imali i sve vrijeme koje smo protraćili, šta smo sve propustili, gdje smo mogli biti, a gdje smo danas, bojim se da ćemo svjedočiti istom takvom periodu u budućnosti, kazao je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH poručio je da BiH niko i ništa ne može srušiti.

– Možemo je srušiti samo mi ako odustanemo od nje. Sve je u našim rukama, ne u rukama stranaca, ovih ili onih susjeda, sila ovakvih ili onakvih… Dok mi ne odustajemo od BiH, BiH ima šansu. Nažalost, vrijeme prolazi, prilike se propuštaju. Mogli smo iz tih situacija izlaziti na drugi način, ali bojim se da nema dovoljno ni mudrosti ni pameti da se postupi upravo tako. Da ima, ne bismo se bavili stvarima kojima se sada bavimo. Ne bismo dovodili u pitanje sve ono što smo ranije definisali kao naše prioritete – svi zajedno, ne samo jedna politika ili neke političke opcije – i vrtjeli se tako ukrug zapadajući iz godine u godinu u sve komplikovanije odnose i sve veće političke krize u kakvim se sad nalazimo. Kako god jeste teška situacija, dok mi ne odustajemo od BiH, BiH neće biti ništa, podvlači Komšić.

Slični članci

Back to top button