Lifestyle

Nedim Sladić: Opet nam prijete bujične poplave

Intenzivne padavine narednih dana u Hercegovini, do nedjelje ukupna količina padavina lokalno i preko 150 mm! U Bosni znatno mirnije, a prolazan snijeg u nižim predjelima u ponedjeljak, navodi meteorolog Nove BH u svojoj prognozi za N1.

Približili smo se kraju klimatološke jeseni. Do početka klimatološke zime ostalo je još 5 dana. U odnosu na prošle jeseni, ova jesen je donijela više kiše, pri čemu se naročito isticao novembar. Na samom početku 11. mjeseca svjedočili smo problemima usljed obilnih padavina koje su prouzročile poplave, a na njegovom kraju slijedi nam još jedna izražena promjena vremena koja će se ponovo očitovati kroz intenzivne padavine, naročito na jugu Hercegovine, a sve već počinje narednih sati, tačnije, u noći na petak.

Utjecaj će se nastaviti sve do kraja sedmice, s kojom će se lokalno nakupiti i preko 150 mm kiše. S druge strane, za razliku od proteklog puta Bosna nije na udaru intenzivnih padavina pa se veći problemi na spomenutom području ne očekuju. Na sinoptičkoj karti primjećuje se da je nad zapadom Sredozemlja prisutna visinska dolina koja donosi preko Italije na Balkan vlažan i nestabilan zrak u sve izraženijoj jugozapadnoj struji, dok je u prizemlju prisutna prva od četiri ciklone koje će utjecati na vremensku sliku u našim krajevima (Figura 1).

Izvor : ECMWF

Figura 1: Sinoptička situacija nad Europom – geopotencijal na AT500 hPa i temperaturno polje na AT850 hPa za petak, 26. novembar 2021. Produbljenje doline sa sjeverozapada (zelene nijanse) prema zapadnom Sredozemlju. Visinska dolina iz smjera južne Francuske talasa prema Italiji i Balkanu, odakle s prednje strane u jugozapadnoj struji (linije-izobare orijentisane prema Balkanu) pritječe topao, ali i vlažan te nestabilan zrak.

Više klikom OVDJE.

Izvor: N1

Slični članci

Back to top button