SvijetVijesti

Britanija postaje aktivnija: Na Zapadni Balkan šalju specijalnog izaslanika

Stuart Peach, koji je ranije bio na visokim vojnim pozicijama, je izabran za britanskog izaslanika za Zapadni Balkan.

Riječ je o odluci premijera Velike Britanije Borisa Johnsona, a kao razlog za to je navedena posvećenost ove države stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana.

Kako su saopćili iz britanske vlade, Peach će biti izaslanik nakon što je ranije ove godine odstupio s pozicije predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a. Predsjedavajući je bio 2018., a prije toga je bio na čelu Štaba odbrane Velike Britanije.

Istaknuto je da će raditi sa čelnicima zemalja Zapadnog Balkana, s drugim akterima u ovom dijelu svijeta, kao i s britanskim saveznicima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, kako bi podržali i osnažili regionalnu stabilnost. Najavljeno je da će podržavati i rad visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Filed i Stuart Peach
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Filed i Stuart Peach

“Njegovo djelovanje će također podrazumijevati osnaživanje demokratskih institucija i otvorenog društva, i to pomažući u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala te drugih sigurnosnih problema. Podsticat će rješavanje pitanja ratnih zločina i nestalih osoba. Velika Britanija će se nastaviti baviti jednakošću spolova i implementacijom Inicijative za prevenciju seksualnog nasilja. Stuart će u Bosni i Hercegovini nastaviti podržavati visokog predstavnika koji ima punu podršku Velike Britanije. Zajedno s partnerima će podržavati dijalog Srbije i Kosova potpomognut od Evropske unije”, naglašeno je.

U britanskoj vladi su napomenuli da se Bosna i Hercegovina, kako su istakli, suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom od završeta rata te da postoje realni izgledi za produbljivanje podjela i konflikt.

Podsjetili su da su među državama koje nastoje održati stabilnost u Bosni i Hercegovini, a u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Izvor: klix

Slični članci

Back to top button