Zanimljivosti

Heroj Pearl Harbora zaboravljen u BiH, iako je u njoj rođen

Na dan 07. decembar 1941. godine japanski borbeni zrakoplovi su napali američku mornaričku bazu u Pearl Harboru na Havajima. Tog je dana ubijeno 2.400 mornara, vojnika i civila. Među njima je bio Peter Tomich Herceg koji je služio na brodu USS Utah, kao vodeći mehaničar (Chief Watertender).

Dok su bombe i torpeda eksplodirali, uništavali brodove u i ubijali ljude, Tomich je trčao ispod palube u kotlovnicu. Svojim je ljudima dovikivao: „idite gore“, dok je on ostao ispod palube zatvarajući ventile, mjerače podešavanja i stabilizirajući kotlove.

Tek kad je posljednji čovjek napustio potpalublje i kada je posljednji kotao osiguran, pomislio je na sebe. Ali, bilo je kasno: 48-godišnji mornar, koji je skoro 24 godine služio svojoj usvojenoj domovini, izgubio je život tog dana. Do dan danas, njegovo tijelo je, zajedno s 57 ostalih mornara s USS Utaha, u olupinama broda pod morem.

Petar Tomich je, zbog svoje nevjerojatne hrabrosti, posthumno nagrađen najvećim američkim odličjem Medaljom časti (Medal of Honor).

No, priča nije tu završena zato što mornarički zapovjednici nisu mogli naći nijednog od njegovih nasljednika ili rođaka, a nije bio oženjen.

Mesić govorio o ‘hrvatskom junaku’

Peter Tomich Herceg je rođen 3. lipnja 1893. godine u selu Prolog kod Ljubuškog uz samu granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U njegovoj vojnoj biografiji piše da je rođen u Austro-Ugarskoj.

I dok je čovjek rođen u današnjoj Bosni i Hercegovini veliki američki junak, u zemlji u kojoj je rođen potpuno je zaboravljen, osim od svojih dalekih rođaka u Prologu. Nikada niko od brojnih bosanskohercegovačkih političara, predsjednika, premijera, ministara vanjskih poslova ili obrane, ambasadora, vojnih atašea, javnih ličnosti nikada nije posjetio Mornarički muzej u Washingtonu gdje se nalazi njegovo odličje.

Zato se 2006. godine, tadašnji hrvatski predsjednik Stipe Mesić, sjetio Petera Tomicha Hercega te je na nosaču zrakoplova Intrepid uz postrojene američke mornare govorio o „hrvatskom junaku“.

Tog su dana u SAD-u bili i bosanskohercegovački političari, ali nijedan jedini nije došao odati počast Tomichu kao „bosankohercegovačkom junaku“. Na sramotu zemlje gdje je taj hrabri i veliki čovjek rođen i odrastao.

IZVOR: AL JAZEERA

Slični članci

Back to top button