NogometSport

Sa Džekom je trenirao na razorenoj Grbavici, sada je najuspješniji bh. sudac

Prvi put jedan bosanskohercegovački sudija dijelio je pravdu na mečevima grupne faze Lige Prvaka. Poslije historijskih utakmica Besiktas-Ajax i Juventus-Malmo za fudbalsku sudijsku budućnost, najbolji arbitar iz Bosne i Hercegovine Irfan Peljto govorio je za N1, gdje se prisjetio i svojih početaka u omladinskom pogonu Želje. Trenirao ga je legendarni Jusuf Šehović, za kojeg kaže da je “iznjedrio najboljeg bh. igrača svih vremena, a evo sada i sudiju”.

“Zbog svih dešavanja devedesetih godina bilo nam je preostalo samo da treniramo, onoliko koliko smo mogli po skrivenim igralištima. Meni je najbliže bilo da idem na Grbavicu. Bilo je fascinantno igrati sa Džekom, on je uvijek pokazivao koliko je talentovan. Naš trener Jusuf Šehović iznjedrio je najboljeg igrača svih vremena u BiH, ali evo – na kraju i suca”, priča nam kroz smijeh Peljto.

U razgovoru za N1 osvrće se na svoje početke devedesetih – bili su to treninzi na terenima okruženim minama i prašinom, ali kako kaže, nikada nisu bili sretniji.

“Nije bilo ovakvih terena, mi i dan danas znamo iskašljati onu prašinu koja je bila u to vrijeme, ali nikad nismo bili sretniji. Mi na treningu nismo imali ni kopačke… Sjećam se dobro da kad smo izašli na pomoćni teren Grbavice da treniramo i par lopti nam je otišlo na brda okolo – niko od nas nije smio ni da ih pokupi jer su mine bile tu. Ja sam bio generacija 1983.-84., a Edin 1985.-86., ali oni su bili dominantniji”, prisjeća se Peljto početaka.

Utakmica Bešiktaš – Ajax: Ponosan sam što kraj mog imena stoji BiH

Sada, godinama kasnije, za Bosnu i Hercegovinu se desio hitorijski momenat – utakmica Bešiktaš-Ajax na kojoj je Peljto postao prvi arbitar iz BiH koji je sudio utakmicu grupne faze Lige Prvaka.

“Moje emocije još uvijek nisu došle na normalan nivo. Još uvijek me drži adrenalin, nisam svjestan šta smo mi uradili. Kad pogledam danas najdraže su mi one slike kad mi bacamo novčić, a kraj mog imena stoji BiH u zagradi. Veliko je to za jedno najskuplje i najgledanije takmičenje na svijetu da na taj način promovišemo BiH i naš savez. Dokazali smo da napornim radom, bez obzira na sve prepreke, možemo punopravno da konkurišemo na najelitnija takmičenja”, naglašava  ponosni bh. arbitar.

No, Peljto nije ponosan samo na BiH, nego i na cijeli Balkan.

“Kad sam stao na centarfor i pogledao – na jednoj strani je bio Domagoj Vida, na drugoj Tadić – to je Balkan u malom. Njih kao dvojica kapitena su mi prišli i čestitali, UEFA je znala da ja prvi put sudim, oni obraćaju pažnju na to. I Miralem Pjanić je bio tu. Veliko je to – nema nas puno , ali kad se sretnemo bude lijepo”, prepričava svoje prvo iskustvo suđenja u Ligi Prvaka.

Nismo mogli odoljeti a da ne upitamo kako je to suditi kada igra Dybala, Morata, Cuardado, a na klupi je trener Massimiliano Aleggri, s obzirom da je Peljto sudio i u utakmici JuventusMalmo.

“Vjerovali ili ne, puno je lakše suditi tim igračima. To su maksimalni profesionalci. Kad sam pogledao statistiku, u jednoj utakmici Lige Prvaka sam svirnuo samo šest puta, onda možete zamisliti kakav je fudbal. Oni su strašno korektni, ne pokušavaju praviti smicalice. Imam sina koji voli Dybalu, pa sad zamislite kakav je osjećaj kad je vidio svog oca da njemu sudim. Rekao je da mora dobiti dres, dobio ga je , samo mora da poraste”, priča Peljto.

Pored svih postignuća, kroz razgovor se uporno vraća na ono što je za njega poseban ponos: Predstavljati svoju državu je najveća čast koja može da vam se ukaže, naglašava to Peljto.

Izvor: N1

Slični članci

Back to top button