BiznisFinansije

BiH po rastu BDP-a nadmašila Srbiju!

Danas je Republički zavod za statistiku Srbije službeno potvrdio da realni rast bruto domaćeg proizvoda u toj zemlji iznosi 7,5 posto, dok je Agencija za statistiku BiH izašla s podatkom o rastu BDP-a u BiH iznad 8 posto.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio se u novogodišnjem obračanju naciji da je Srbija vodeća zemlja u regiji po rastu bruto domaćeg proizvoda u ovoj 2021. godini. Riječ je, naravno, o Vučićevoj procjeni budući da većina država regije još nije izašla sa službenim podacima o rastu BDP-a u godini kojoj brojimo posljednje sate.

Danas je Republički zavod za statistiku Srbije službeno potvrdio da je realni rast bruto domaćeg proizvoda u toj zemlji, u 2021. godini iznosio 7,5 posto u odnosu na 2020. godinu.

No, danas je iz Federalnog zavoda za statistiku službno sopćeno da realni rast bruto domaćeg proizvoda u Federaciji BiH, prema prvoj procjeni, u trećem tromjesečju 2021. godine u odnosu na isto tromjesečje 2020. godine iznosi 9,0 posto, dok realni rast BDP-a u prvih 9 mjeseci 2021. godine u poređenju sa istim periodom 2020. godine iznosi 8,2 posto.

Nekoliko dana ranije Agencija za statistiku BiH, službeno je objavila procjenu kako će rast BDP u ovoj godini sasvim izvjesno premašiti 8 posto, što bi mogao biti najbolji rezultat u regiji.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button