SvijetVijesti

Nova meta u Moskvi: Rusi domaći ženski punk bend označili kao strane agente

U proljeće 2012. godine ruski feministički umjetnički kolektiv Pussy Riot postao je svjetski poznat kada je pet njegovih članica uhapšeno zbog svoje izvedbe “Punk molitve za slobodu” u katedrali Krista Spasitelja u središtu Moskve.

Mnogi su ih ubrzo počeli slaviti kao ikonu mladenačke ženske pobune protiv Putinova autoritarnog režima. Ipak, godinama su u Rusiji bile meta Putinovog režima, a to se nastavilo i do danas. Naime, prema pisanjima medija, dvije članice pop-punk aktivističke grupe Pussy Riot ruska je vlada navela kao “strane agente”, zajedno s novinarima i drugim istaknutim osobama. Rusko ministarstvo pravosuđa objavilo je ažurirani popis.

Bend Pussy Riot je rekao da će se žaliti na sudu i neće se pridržavati pravila o označavanju postova na društvenim mrežama. Izraz “strani agent” nosi negativnu mrlju iz sovjetskog doba u Rusiji, sugerišući špijuniranje. Zakon o stranim agentima donesen je 2012. godine kako bi se označile neprofitne organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, ali je proširen na nezavisne medije i pojedince.

“Ti ljudi sistemski distribuišu materijale neodređenom krugu osoba, dok primaju strana sredstva”, navodi se u saopćenju ministarstva pravosuđa.

Svaki pojedinac označen kao strani medijski agent mora se svakih šest mjeseci registrirati i dostaviti pojedinosti o aktivnostima i finansijama. Oznaka “strani agent” podrazumijeva dodatnu kontrolu vlade i nosi jake pežorativne konotacije koje mogu diskreditirati primatelje. Ruske vlasti primijenile su ovu oznaku na brojne medije, grupe civilnog društva i pojedince, pojačavajući pritisak na one koji su kritični prema Kremlju. Oni koji su označeni kao “strani agenti” moraju dodati podužu izjavu u izvješća vijesti, objave na društvenim mrežama i druge materijale u kojima se navodi da je sadržaj stvorio “strani agent”.

Novinari, popularni satiričar i kustos umjetnosti

Osnovana 2011. godine, Pussy Riot, feministička kolektivna grupa, muzikom i aktivizmom agitira protiv predsjednika Vladimira Putina i ruske države. Članovi označeni kao strani agenti uključuju Nadeždu Tolokonikovu, 32, koja je zatvorena zbog protesta 2012. godine u moskovskoj katedrali.

Tolokonjikova je na Twitteru objavila da se neće pridržavati zahtjeva da svoje objave označava oznakom “strani agent”. Rekla je da će osporiti odluku vlasti na sudu, zaključivši:

„Rusija će biti slobodna.“

Andrei Zakharov, novinar BBC Russian, bio je među onima koji su prethodno dodani na popis u oktobru. Novinar i satiričar Viktor Shenderovich i kolekcionar umjetnina Marat Gelman također su dobili etiketu zajedno s još nekoliko ljudi, uključujući novinarku Taisiyu Bekbulatovu i drugu članicu Pussy Riota Veroniku Nikulshinu. Shenderovich (63) istaknuti je antikremljanski satiričar i politički promatrač.

Kremlj kaže da su ove mjere potrebne zbog „pojačanog uplitanja iz inostranstva u nevladine grupe i medine koje vanjski akteri iskorištavaju za miješanje u ruska pitanja“. Brojne nezavisne medijske kuće, uključujući Rain TV i Meduza, popularnu web stranicu na ruskom jeziku, ranije su označene kao “strani agenti”.

Ranije ove sedmice, ruski sud zatvorio je najstariju i najistaknutiju grupu za ljudska prava u zemlji, Memorial, navodeći da se nije identifikovala kao “strani agent”. Naime, Memorialu je naređeno da se zatvori jer nije označila sadržaj službenim statusom. Sudsku presudu osudili su u inostranstvu, uključujući grupu za ljudska prava Amnesty International i američki State Department.

Treće Putinovo predsjednikovanje

Podsjećamo, Putin je 4. marta 2012. godine izabran u treći mandat za predsjednika Rusije, uz službeno prebrojavanje od 64 posto glasova. Međunarodni promatrači izvijestili su o relativno malo flagrantnih izbornih zloupotreba, ali Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju kritikovala je anketu zbog ogromne podrške vlade koju je Putin uživao u odnosu na svoje konkurente. Putin je inauguriran 7. maja 2012. godine, a jedna od njegovih prvih aktivnosti bila je nominiranje Medvedeva za premijera; imenovanje je sljedećeg dana potvrdila Duma.

Prvi Putinovi mjeseci na vlasti bili su obilježeni pokušajima da se uguši ili marginalizira protestni pokret i oni subjekti koji bi mu mogli dati podršku. Prema novodonesenim zakonima, organizatori i sudionici neovlaštenih demonstracija bili su podvrgnuti dramatično povećanim kaznama, a nevladine organizacije koje su dobivale sredstva izvan Rusije bile su prisiljene deklarisati se kao “strani agenti”.

Dok su te mjere kritikovale zapadne vlade, progon feminističkog punk benda Pussy Riot izazvao je daleko širu osudu. Tri članice benda uhapšene su zbog nastupa protiv Putina održanog u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi u februaru 2012. godine. U augustu iste godine, Nadezhda Tolokonnikova (22), Marina Alyokhina (24) i Yekaterina Samutsevich (30) osuđene su na dvije godine zatvora zbog “huliganizma”.

Izvor: AP

Suđenje

Fanovi grupe uzvikivali su “Sramota” ispred zgrade suda u Moskvi i rekli da slučaj pokazuje da je Putin razbijao neslaganje u svom novom šestogodišnjem predsjedničkom mandatu. Policija je privela desetke kad su izbile tučnjave.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija osudile su kaznu kao nerazmjernu i zatražile njezino preispitivanje, iako su državni tužitelji tražili trogodišnju zatvorsku kaznu, a maksimalna moguća kazna bila je sedam godina.

No, dok su žene imale podršku u inostranstvu, gdje su o njihovom slučaju pisali brojne slavne ličnosti uključujući Madonnu, Paula McCartneyja i Stinga, ankete su pokazivale da malo Rusa suosjeća s njima.

“Postupci djevojaka bili su svetogrdni, bogohulni i kršili su crkvena pravila”, rekla je sutkinja Marina Syrova koja je tri sata čitala presudu dok su žene stajale i gledale s lisicama unutar staklenog kaveza sudnice.

Sve tri su proglašene krivima za huliganstvo motivisano vjerskom mržnjom, rekavši da su namjerno uvrijedile ruske pravoslavne vjernike tako što su u februaru upale na oltar glavne moskovske katedrale kako bi odsvirale “pank molitvu” kojom se rugaju Putinu.

Nadezhda, Marina i Jekaterina hihotale su se dok je sutkinja čitala rečenice jednu po jednu, ali su znale da će izaći iz zatvora i nastaviti borbu za istinu. Gotovo desetljeće nakon što su osuđene na dvije godine brutalne zatvorske kolonije, one su objavile svoja razmišljanja u vidu umjetničkog djela.

“Išli smo protiv tradicionalne vjere naše zemlje i odatle su oni preskočili do zaključka da smo opasnost za društvo i da bismo trebale biti izolirane”, poručila je Nadezhda.

Otkako je puštena u decembru 2013. godine, Tolokonjikova je više puta maltretirana, pretučena i hapšena. Nekoliko drugih članova Pussy Riota, uključujući Aleksandra Sofejeva, Annu Kuzminykh i Veroniku Nikulshinu, nedavno je napustilo Rusiju “kako bi se na trenutak odmorilo od stalnih hapšenja”, objavila je grupa u Twitteru.

About Post Author

Slični članci

Back to top button