BiHVijesti

Novalić: Imamo najbolji rast otkad se mjeri u FBiH

Federalni premijer Fadil Novalić nada se da je blizu rješenje političke krize, a najavio je izdvajanje za zdravstvo od 225 miliona KM te promjene minimalne plate.

“Imamo više pojavnih efekata u društvu, od kojih je onaj koji nas najviše zabrinjava politička kriza koja je eskalirala ove godine i postavila za nas nove zadatke i izazove”, kazao je za BHRT Novalić.

Osim ovoga, premijer Novalić je naglasio kako pandemija virusa korona nije nestala.

“Korona je činjenica i s njom ulazimo i u 2022. godinu”, izjavio je.

Premijer je naglasio kako je jedina pozitivna stvar u Federaciji rast ekonomije.

“Ovo je najbolji rast otkad mjerimo u Federaciji. Taj rast bruto društvenog proizvoda vjerovatno će biti oko pet posto i do sada nismo nikada imali takav rast”, izjavio je.

Novalić je komentarisao i najavljena poskupljenja struje.

“Mi smo se kao društvo opredijelili da idemo u zajednicu država koje preferiraju slobodno tržište. To podrazumijeva i usvajanje zakona koji će omogućiti takvo tržište. Tako je i sa strujom. Struja je na slobodnom tržištu, prihvatili smo to i moramo igrati po tim pravilima. Takvi su i naši zakoni koji kažu da je ovo tržišno snabdijevanje. Struja je poskupjela od četiri do pet puta na svjetskim tržištima, a mi smo dužni pratiti svjetska tržišta. U našim zakonima i u formuli izračuna cijene, mi smo se obavezali da nećemo praviti tržišnu deformaciju nego ćemo pratiti to tržište. Eh to tržište je tako eskaliralo da ga mi ne možemo pratiti.”

Nismo mi bogata zemlja, kazao je Novalić.

“Naša privreda ni naši stanovnici nisu bogati i mi, naravno, kao država moramo intervenirati. Međutim, da bismo intervenirali, moramo promijeniti taj zakon koji govori o slobodnom tržištu. Mi dovedemo jedan član koji će omogućiti vladi da kada je deformacija cijene na tržištu veća od 50 posto, smatramo da je nepodnošljiva za našu privredu, tada mi kao država možemo privremeno intervenirati i suspendirati tržište. Kao što smo odredili maržu za nafti i 17 prehrambenih proizvoda, tako i za ovo moramo kroz zakon dobiti pravo za to. Čim dobijemo dozvolu Parlamenta mi ćemo za jedan dan odrediti cijenu i mjeru.”

Protesti rudara su vrh ledenog brijega koji se stvara 25 godina, a možda i duže, naslijeđenih problema u rudarstvu iz daleke prošlosti.

“Te probleme je neko morao početi rješavati i mi smo to počeli. Ja bih vama rekao da smo mi, kad smo kao Vlada došli, uspostavili moratorij za sve, a onda je ostao moratorij na rudare i rudnike tako što ne dozvoljavamo zapošljavanje i nekidan smo to proširili na sve. Dakle, nema zapošljavanja u rudnicima. Ne zato što je situacija s tržištem električne energija iz uglja takva kakva jeste, nego zato što imamo višak i to značajan višak uposlenih u rudnicima. Nemamo efikasnost.”

To je početak rješavanja problema i početak restrukturiranja rudnika – jednog po jednog, istakao je premijer.

“Uprava Elektroprivrede BiH je u ovo ušla hrabro, možda i prebrzo, možda su načinili neke greške u komunikaciji s rudnicima i to neće stati, samo je pitanje mjere i doziranja tog puta. Taj put mora ići u tom smjeru. Pozitivnom smjeru, jer smo dogovorili s rudarima da se rješavaju najveći problemi, penzione obaveze, zdravstvo… Od 1. januara poskupljenje uglja ide u smjeru plaćanja obaveza. A drugi korak je kako riješiti ostale obaveze, pa onda možemo pristupiti ostalim poboljšanjima”, izjavio je.

Premijer je kazao kako su donošenje Zakona o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima jedna blaga pogreška vlade u protekloj godini.

“Moram napomenuti da je taj zakon otišao u parlament prije tri godine, više od tri godine. I da je prošao sve procedure. Zbog odsustva naše komunikacije na tom zakonu u momentu, kada je trebalo da počnu aktivnosti na usvajanju, onda su protivnici zakona u prazan prostor plasirali lažne informacije. Npr. kao da ćemo mi oporezivati naslijeđe, a nismo ni nadležni niti stoji u prijedlogu zakona. Također je bilo da ćemo oporezivati kamate, ali o tome nema ni riječi. Doista smo energije potrošili da demantujemo krive navode”, kazao je.

On je kazao kako će ovi zakoni otežati u nekom broju, ali će taj broj biti veoma mali.

“Otežat će na neki način nekima koji su zloupotrebljavali ovaj zakon do sada. Ali stoji da će vlada uzimati 350-400 miliona maraka manje, koji će ostati na raspolaganju privredi i kompanijama da povećaju plate. To je opšti efekat i nijedan zakon ne može svakome goditi. Godit će većini, a to su uposleni i to je nama važno”, naveo je.

Na pitanje hoće li se najniža plata u Federaciji povećati na 700 KM Novalić je kazao da će se to desiti samo ako se donesu zakoni o porezu na dohodak i zakon o doprinosima.

“Ja sam u toj najavi rekao da će to biti vezano za usvajanje ovih zakona. Međutim da, zaista predugo stojimo na minimalnoj plati i ona nije društveno prihvatljiva, mi smo uradili uredbu i bit će usvojena za nekoliko dana. Uredbu o minimalnoj plati i uvjetima da ne budu usvojena ova dva zakona (doprinos i dohodak), ali onda to više ne može biti 700 maraka, jer tih 700 maraka računato s novim zakonom, gdje mi spuštamo obaveze da bi se mogla povećati plata. I to će biti svakako negdje oko 550 KM po postojećem zakonu i to će važiti od 1. januara”, najavio je.

Izvor: Klix.ba

About Post Author

Slični članci

Back to top button