BiHVijesti

Švedska državna televizija otkriva: Kako švedski Kavat izrabljuje radnike u BiH

Istraživačka emisija “Uppdrag Granskning” je na švedskoj državnoj televiziji u martu ove godine objavila dokumentarni film o švedskoj firmi obuće Kavat i njihovim pogonima u Novom Travniku.

Švedski Kavat preselio je svoju fabriku u BiH i obećao da će uvesti švedsku radnu etiku i švedske vrijednosti. Ipak, novinari otkrivaju da je realno stanje mnogo drugačije. Zaposleni ne mogu živjeti od svojih plata, nemaju sindikalna prava – i ne usuđuju se da o tome javno govore.

– Moj mjesečni posao je plaćen kao i jedan par cipela, kaže jedan zaposleni.

Kavat je od Sida-e (Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju) primio skoro 700.000 švedskih kruna u novcu za razvojnu pomoć za prijenos “švedskih radnih metoda u smislu radne etike i radnog okruženja”. Od početka rada u BiH, promet Kavata porastao je sa 34 miliona švedskih kruna na 130 miliona švedskih kruna, prije pandemije.

Prije devet godina švedska obućarska firma Kavat svu svoju proizvodnju preselila je iz Kumle u BiH. Prema riječima direktora Kavata, taj potez je bio mnogo više od pukog premještanja fabrike.

Ali pregled na terenu otkriva da slika koju firma šalje vanjskom svijetu ne odgovara stvarnosti.

Zaposleni ne mogu da žive od svojih plata i svjedoče da se ne usuđuju da razgovaraju slobodno, ni sa menadžmentom ni sa kolegama, iz straha od odmazde.

– Niko ne zastupa radnike. Možete raditi samo kako vam se kaže. Morate da prihvatite situaciju, a ako ne prihvatite, zna se gdje su vrata, kaže radnik Kavata koji želi da ostane anoniman.

Program je izazvao veliku pažnju u švedskim medijima, a video možete pogledati ovdje:

Slični članci

Back to top button