Utorak, 09 Svibanj 2017 15:14

Osam kompanija iz BiH sklapa nove poslove na najvećem regionalnom sajmu namjenske industrije

Na prestižnom sajmu namjenske industrije “IDEF”, koji je danas otvoren u Istanbulu, na zajedničkom štandu svoje potencijale i mogućnosti predstavilo je osam firmi iz BiH.

Nastup privrede BiH na ovom sajmu, prvi put,  organizirala je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH), a na inicijativu kompanija iz sektora namjenske industrije.

– Ovo je  prvi put da namjenska industrija iz cijele BiH nastupa zajedno. Oni su do sada nastupali pojedinačno, ali ovo je prvi put da nastupamo u punom kapacitetu i  imamo zajednički štand koji je već sada veoma zapažen i posjećen. Očekujemo značajne rezultate, poslovne kontakte i ugovore – izjavio je za Fenu predsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić.

Na štandu Bosne i Hercegovine, ukupne površine 40 metara kvadratnih, koji je koncipiran na način da predstavlja cjelokupnu industriju BiH pod motom „Defense Industry of Bosnia and Herzegovina“, predstavlja se osam kompanija – Igman Konjic, Tehnički remont Bratunac, Unis Group Ilidža, AC-Unity Goražde, Pretis Vogošća, Pobjeda Technology Goražde, Unis Ginex Goražde i Binas Bugojno.

Sajam “IDEF” se smatra najvećim regionalnim i jednim od pet najvećih svjetskih sajamova namjenske industrije. Sajam se održava od 1993. godine, svake dvije godine. Ovogodišnji, 13. po redu, održava se u TUYAP Sajamskom i kongresnom centru u organizaciji TUYAP-a a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Turske, Ministarstva odbrane Turske i Vojnih snaga Turske.

–  Sve što vrijedi u svijetu namjenske industrije prisutno je na ovom sajmu. Mnoštvo je poslovnih susreta i sajam će do 12. maja biti ispunjen brojnim aktivnostima. Smatram da je ovo perspektivna grana s obzirom na to  da namjenska industrija posljednjih godina bilježi stalni rast proizvodnje i izvoza – izjavio je Egrlić za Fenu.

Izvor: BiznisInfo 

Preporučujemo:

BiH prijednjači u kampanji 'Bez GMO'

Fehim Murić iz Cazina: Ne dam maline po marku, radije ih narodu halalim

Poljoprivrednici u problemu: Nema radnika ni za 1.000 KM