Četvrtak, 25 Svibanj 2017 22:32

Povratak Mercatora u BiH: Preuzet će Konzum!

Slovenački trgovački lanac Mercator preuzet će Konzum u Bosni i Hercegovini, kao i Velpro. 

Ovu informaciju novinarima je jučer u Sarajevu potvrdio Ante Ramljak, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor. 

Ramljak je, također, ustvrdio da će Mercator preuzeti sve dobavljače i zaposlenike te će na taj način napraviti restrukturiranje svih obaveza prema dobavljačima, a istovremeno će biti osigurana i radna mjesta zaposlenika.

- Vraćamo ponovo brend Mercator u maloprodajne lance u BiH zbog toga što se nakon svih analiza uočilo da je ovaj brend prepoznatljiviji i da je imao puno više uspjeha nego Konzum. Osim toga time se daje i određena doza sigurnosti da će i u BiH nastaviti s dobrim poslovanjem, s obzirom na to da Mercator u Sloveniji, ali i u Srbiji posluju jako dobro – istakao je Ante Ramljak u obraćanju medijima.

Prema njegovim riječima, postupak ponovnog uvođenja brenda Mercator na tržište BiH je još uvijek u fazi planiranja. Prije donošenja konačne odluke o tome potrebno je da se kreditnom odboru Mercatora, kao i povjeriocima Agrokora u Hrvatskoj, prezentuje detaljan plan kako će ta operacija biti provedena.

- Konstatovali smo da nam je zajednički interes kako da uspije restruktuiranje cijelog Agrokora, ali i davanje podrške Agrokorovim kompanijama u BiH kako bi održali postojeća radnja mjesta i pomogli brojnim dobavljačima kojih je samo u BiH oko 1.300. Davanjem pomoći u održavanje ovog sistema pomažemo i ekonomiji u BiH uopće. Posebno nas je interesovao dio plana koji se odnosi na zaposlene i na dobavljače. Mi podržavamo ovaj plan i nadamo se da će on uspijeti – izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon sastanka.

Jedan od zaključaka ovog sastanka je i da će se ubuduće održavati redovni susreti sa Ramljakom, a najmanje jednom mjesečno, te da će se na njima predstavnici bh. vlasti informirati o procesu restruktuiranja Agrokora.

Sastanku su, osim Šarovića i Ramljaka prisutvovali još i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, savjetnica federalnog premijera Aida Soko, ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković, predsjednik uprave Mercatora Tomislav Čizmić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić, direktori Agrokorovih firmi kćerki u BiH, i to Konzuma Tomislav Bagić, Sarajevskog kiseljaka Tomislav Slišković, Velproa Živko Katana, Leda Miro Težulat i Super kartice Boris Barić, kao i ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vechio.

Bitno je spomenuti da dugovanje tih Agrokorovih firmi, a prije svih Konzuma, prema dobavljačima u našoj zemlji iznosi oko 130 miliona maraka. Trenutno ove firme zapošljavaju oko 5.200 radnika, od čega ih je samo u Konzumu 4.600.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

BiH prijednjači u kampanji 'Bez GMO'

Fehim Murić iz Cazina: Ne dam maline po marku, radije ih narodu halalim

Poljoprivrednici u problemu: Nema radnika ni za 1.000 KM