Petak, 26 Svibanj 2017 21:32

Tuzlanski gljivari bilježe rast proizvodnje: S domaćeg tržišta izbacili uvoznu gljivu

Grupacija proizvođača komposta i gljiva Tuzlanskog kantona koja djeluje pri Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Tuzlanskog kantona proteklih godina bilježi pozitivne rezultate, a najvećim uspjehom smatraju to što su s domaćeg tržišta potisnuli uvoznu gljivu.

Godišnja proizvodnja komposta dostiže cifru od 2.000 tona, a gljive oko 600 tona. Oko 90 posto ukupne proizvodnje u TK je u općinama Gradačac i Gračanica te Gradu Tuzla.

– Imali smo 90 posto uvozne gljive, a sada je sto posto domaća proizvodnja, to je naš najveći uspjeh. Radit ćemo na proširenju i osavremenjavanju naše proizvodnje – ističe predsjednik Grupacije proizvođača komposta i gljiva TK-a Mujdin Tokić.

U ukupnoj proizvodnji dominira šampinjon čiji udio je 80 posto, oko 20 posto bukovače i jedan mali procenat gljive šitaki. Od 2008. godine poticaj za ovu proizvodnju je s nivoa kantona.

– Poticaji prošle godine za gnjivarstvo su bili 30 KM po toni komposta, a prizvođači komposta su imali 15 KM. Imali smo neke razgovore s resornim ministarstvom i predložili smo da poticaji budu povećani za po pet KM – rekao je Tokić.

Da bi proizvodnja bila unaprijeđena i omasovljena redovno se rade edukacije, a organizirana je i nastava za sticanje zvanja specijalista za proizvodnju gljive u Hemijskoj školi u Tuzli.

Plan je uspostaviti kontakt s poljoprivrednim školama u TK da bi inicirali uvođenje fakultativnog  predmeta gljivarstvo, a na Odsjeku za poljoprivredu Tehnološkog fakulteta u Tuzli uvođenje gljivarstva kao izbornog predmeta.

Članovi Grupacije danas su birali novo rukovodstvo. Dužnost predsjednika Grupacije proizvođača komposta i gljiva TK i u narednom četvorogodišnjem mandatu povjerena je Mujdinu Tokiću.

Izvor: nezavisni.ba

Preporučujemo:

Došli kao izbjeglice: Prijedorčanin i Sarajlija prvi ljudi Forda u Austriji

Švicarska kompanija traži radnike u BiH

Švicarska kompanija traži radnike u BiH