Srijeda, 07 Lipanj 2017 00:21

Uspjeh izvoza mineralnih voda iz BiH

Izvoz mineralnih voda iz BiH je nešto veći od 20 miliona litara, a najviše se izvozi u Hrvatsku te u Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Najveći izvoznik je Sarajevski kiseljak, koji izvozi oko 60 posto ukupnog izvoza, potom Hercegovina vino iz Mostara, Vegafrut iz Male Brijesnice kod Doboja, Megle iz Bihaća i Coca-Cola iz Hadžića kod Sarajeva.

Godišnji uvoz mineralnih i negaziranih voda u BiH je oko 140 miliona litara. Najviše se uvozi iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije te Mađarske. Najveći uvoznici su, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, Coca-Cola iz Hadžića kod Sarajeva, Eurobest iz Kaknja, Kriška iz Bijeljine, Agrokor iz Gruda, Kiseljak iz Sarajeva.

Prema procjenama Zavoda za geologiju BiH, u BiH je oko 200 ležišta mineralne vode različitog sastava i kvalitete, a iskorištenost je oko 1 posto. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, pokrivenost uvoza izvozom kod mineralnih i pitkih voda je kao i kod drugih proizvoda oko 10 posto premda BiH ima zalihe tih proizvoda među najvećima u Evropi.

Nakon što su se nedavno u BiH počeli proizvoditi i voćni jogurti u domaćim mljekarama započinje je i proizvodnja aromatiziranih pitkih voda tako da stranim proizvođačima počinju konkurirati i domaći proizvođači. Aromatizirana pitka voda prvo dolazi iz Tešnja od tamošnjeg proizvođača Celvika, a – kako su najavili – na jesen i iz Vitinke kod Kozluka. Kako i na tržištu BiH aromatizirana negazirana voda postaje sve traženija, a do sada je nije bilo u domaćoj proizvodnji nego samo iz uvoza, pojedini proizvođači odlučili su obogatiti svoju ponudu.

Tržište mineralne vode u BiH vrijedno je oko 40 miliona eura. Domaći proizvođači, Sarajevski kiseljak, Vitinka i Tešanjske vode, drže 70 posto BiH tržišta od čega Sarajevski kiseljak oko 40 posto. Jamnica, Radenska i Knjaz Miloš drže 30 posto tržišta.

Tešanjski Celvik osim na tržištu BiH svoju aromatiziranu negaziranu vodu planira ponuditi i u zemaljama Evropske unije, rekao je direktor tog poduzeća Emir Omerbašić. Tešanjski Celvik ima certifikat Ministarstva zdravlja Sjedinjenih Američkih Država za negaziranu pitku vodu Dijamant. Omerbašić kaže kako je njihova prirodna voda bogata kiskom i ne sadrži sulfate, a aromatizirat će se u njihovoj proizvodnji okusom jagode, jabuke i limuna.

Priroda mineralna voda u Tešnju crpi se iz izvora na obroncima planine Crni vrh i bogata je mineralima. Drugi izvoz na obroncima Crnog vrha je izvoz mineralne vode s velikim postotkom ugljičnog dioksida. Vitinka iz Kozluka u mjestu Raševo između Zvornika i Milića trebala bi biti drugi proizvođač u BiH koji će na tržištu ponuditi aromatiziranu negaziranu vodu. Njihova prirodna voda Vivia ispitana je u laboratorijima instituta u Tuzli, Banjoj Luci i Beogradu.

Izvor: Nezavisni.ba

Preporučujemo:

BiH prijednjači u kampanji 'Bez GMO'

Fehim Murić iz Cazina: Ne dam maline po marku, radije ih narodu halalim

Poljoprivrednici u problemu: Nema radnika ni za 1.000 KM