Srijeda, 13 Srpanj 2016 13:34

Hercegovačke kompanije vape za kvalificiranom radnom snagom

Na području Hercegovine trenutno je nedostatak učenika u građevinskim, turističkom i metalurškim srednjim školama, a kompanije upravo imaju potrebu za tom kvalificiranom radnom snagom kazao je stručnjak za ekonomski razvoj Privredne komore grada Mostara (PKM) Jens Muller.
On je na današnjoj konferenciji u Mostaru na temu realnih potreba za deficitarnim zanimanjima, pozvao učenike da se prijave za te vrste profesija, napominjući kako im je i PKM sprema pomoći u smislu spajanja sa zainteresiranim kompanijama.

Jens Muller je ocijenio kako je po tom pitanju potrebno podići svijest kod učenika i roditelja te povećati socijalno društveno priznanje tih profesija.
"Smatramo da je za to potrebno da su učenici u kontaktu od početka s kompanijama te da dobivaju simboličnu plaću, kao što im je potrebno osigurati i perspektivu u budućnosti, u smislu osiguranog rada nakon završetka školovanja. Također je potrebno raditi na promociji kompanija u smislu poboljšanja imidža tih profesija, te napraviti neki akcijski plan kako bi se poboljšalo društveno priznanje tih profesija", ocijenio je Muller.

Napomenuo je kako tržište radne snage ima dosta kontradiktornosti, tj., na jednoj strani mnogo nezaposlenih, a na drugoj strani među privrednicima vlada velika potražnja za kvalificiranom radnom snagom.
Prema istraživanju PKM-a koje je završeno u aprilu ove godine, a u kojem su sudjelovale 42 kompanije (30 iz turističkoga i 12 iz metalurškog sektora), u idućoj godini potrebno im je 313 novih zaposlenika.
Ministar privrede u HNK-u Željko Laketić napomenuo je kako se intenzivno radi na izmjeni i dopuni postojećih planova i školovanja koji bi doprinijeli usmjeravanju i stvaranju određenog profila kadrova, a koji su potrebni privredi kako bi se poboljšala ekonomska situacija.

 

Izvor: Klix

Preporučujemo:

BiH prijednjači u kampanji 'Bez GMO'

Fehim Murić iz Cazina: Ne dam maline po marku, radije ih narodu halalim

Poljoprivrednici u problemu: Nema radnika ni za 1.000 KM