Ponedjeljak, 06 Ožujak 2017 13:22

EU se izvinila i obećala refundirati novac bh. privrednicima

Na zahtjev Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da se objasni kašnjenje u primjeni adaptiranog SSP-a, Evropska komisija je dostavila odgovor u kojem priznaje grešku te se izvinjava bh. vlastima.

U odgovoru Evropska komisija obavještava Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da je došlo do kašnjenja u primjeni adaptiranog SSP-a zbog neblagovremene izmjene odgovarajućih uredbi Evropske komisije.

 
Za ovo ažuriranje bit će potrebno još dva mjeseca. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović izjavio je da je uz izvinjenje dobio i uvjeravanja da će kada sistem tarifnih kvota bude uspostavljen on imati retroaktivno dejstvo od 01. 02. 2017. godine te da će svim bosanskohercegovačkim izvoznicima u EU kojima nije odobren preferencijalni režim naplaćene carine biti u cjelosti refundirane.
 
Grešku administracije EU neodobravanjem preferencijalnog režima prvi su osjetili izvoznici ribe već 16. februara ove godine kada su naplaćivane carine u punom iznosu iako je BiH kroz adaptaciju SSP-a ugovorila bescarinski izvoz od 500 tona ribe.

 

Izvor: Vijesti.ba

Preporučujemo:

BiH prijednjači u kampanji 'Bez GMO'

Fehim Murić iz Cazina: Ne dam maline po marku, radije ih narodu halalim

Poljoprivrednici u problemu: Nema radnika ni za 1.000 KM