Nedjelja, 26 Ožujak 2017 13:26

Raiffeisen banka se oglasila o gubitku 40.000 klijenata u BiH

Predsjednik Uprave Raiffeisen banke Karlheinz Dobnigg je kazao da ova banka nije izgubila 40.000 klijenata već da su gasili neaktivne račune. 

Dobnigg navodi da “smanjenje broja klijenata ne znači da se banka suočava sa odlaskom klijenata“.

- Promjene zakonske, odnosno podzakonske regulative koje neposredno obavezuju banke na određena postupanja u vezi sa neaktivnim računima su obavezale banke da sve račune koji nisu aktivni duže od 12 mjeseci ugase. Postupajući u skladu sa važećim rješenjima odgovarajuće regulative, banka je račune koji su neaktivni duže od 12 mjeseci ugasila, što je upravo u toku 2016. godine rezultiralo brojem klijenata koji je naveden u spomenutom naslovu, ali u drugačijem kontekstu – pojasnio je Dobnigg za portal Biznisinfo.

Činjenica je da banke od prošle godine moraju gasiti račune koji su neaktivni duže od godinu, a na kojima nema sredstava za naplatu provizije. Cilj ovog pravila je da se izbjegnu tužbe banaka prema klijentima kojima se gomila dug na osnovu neplaćenih troškova za vođenje računa.

Ali iako Dobnigg ne vidi problem u činjenici da je svaki deseti račun bio neaktivan, odnosno da je 40.000 klijenata otvorilo račun, a nakon toga odlučilo da ne posluje u banci, komentari na društvenim mrežama ukazuju na veliko nezadovoljstvo građana. U saopćenju Raiffeisen banke ne pojašnjavaju ni pad profitabilnosti ove banke, ali ni tržišnu utakmicu u kojoj konkurentske banke “pušu za vratom“ vodećim bankama.

Slika ispod pokazuje samo mali dio nekoliko stotina komentara na tekst kojim je Faktor prenio izvještaj Raiffeisen International o odlasku klijenata, a koji osporava podružnica ove banke u BiH navodeći da polje pod nazivom “Number of customers“, odnosno “Broj klijenata“ treba shvatiti kao “neaktivni računi“.

 

Izvor: Faktor.ba