Četvrtak, 22 Lipanj 2017 18:53

Neizostavne na ramazanskoj sofri: Zašto su hurme najzdravije voće

Na iftarskoj ili sehurskoj sofri postača obavezno se nađu hurme.

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih dobrobiti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. Jednu od najhranljivijih vrsta voća ponekad zovu “hljeb pustinje”, jer više od dvije trećine hurmine težine čini prirodni šećer.

U drevnim civilizacijama koje su postojale prije više od 5000 godina hurme su bile jako cijenjene, stari Egipćani su ih smatrali simbolom plodnosti, dok su ih Grci i Rimljani koristili za ukrašavanje svojih proslava. Danas je uzgoj hurmi veoma rasprostranjen na Arabijskom poluostrvu, u Iranu, Egiptu, Iraku, Španiji, Italiji i SAD-u. 

Postoji više od 600 vrsta hurmi, a bez obzira na to koje jedete vaš organizam će vam sigurno biti zahvalan. U nastavku vam donosimo samo nekoliko prednosti konzumiranja ovog voća.

Voće koje sadrži najveću količinu selena

Vjeruje se da hurme imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg sadrže.

Sadrže “vitamine za oči”

Hurme sadrže lutein i zeaksantin – “vitamine za oči”. Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida, a kod ljudi, ove dvije tvari filtriraju visoko-energetske valne dužine vidljivog svjetla i djeluju kao antioksidansi te tako štite retinu (mrežnicu oka) od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom.

Hrana za mozak

Sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao “hrana za mozak”. Iz tog razloga se hurme preporučuju u prehrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Hurme mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza.

Štite zube i sadrže željezo

Hurme sadrže elementarni klor, koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Zrela datulja sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin. Hurma je, također, dobar izvor natrija, magnezija, kalcija i željeza.

Hurmesu bogat izvor željeza te je njihova svakodnevna konzumacija odlična preventiva anemije (i terapija onima kojima nedostaje željeza) – 100 grama hurmi sadrži oko 10 posto preporučene dnevne vrijednosti željeza.

Učinkovito liječenje tvrde stolice

Hurme se mogu koristiti za liječenje crijevnih smetnji, pospješuju crijevne funkcije i pomažu razvoj korisnih bakterija u crijevima. Hurme su veoma korisne i u liječenju tvrde stolice.

Lijek protiv upala

Hurme su dobre za liječenje jetre i čišćenje od otrovnih tvari; prekidanje posta hurmama je jedan od najboljih prirodnih lijekova za održavanje zdravlja i čišćenje jetre od štetnih tvari. I uzimanje soka od hurmi pomaze u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade.

Izvor: Faktor.ba